Foto: LETA
"Vienotības" frakcijas atbalsta apmērs izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam parādīs to, vai partija ir komanda, ceturtdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni teica "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Lai arī "Vienotība" ir uzsākusi diskusijas par iespējamo premjera amata kandidātu, lai gūtu frakcijas vairākuma atbalstu, konkrētas personas netiek minētas. Pēc Āboltiņas teiktā, prezidents nav jautājis par iespējamo "Vienotības" kandidātu premjera amatam.

Āboltiņa klāstīja, ka jautājums par konkrētu kandidātu jāizdiskutē visās partijas institūcijās - "Vienotības" valdē, frakcijā, domē.

Viņa arī atzina, ka premjera amata kandidātam nepieciešams Saeimas vairākuma, kā arī savas frakcijas atbalsts. "Tieši tāpēc arī "Vienotība" nesteidzas. Nevienam nav noslēpums, ka es esmu pretrunīgi vērtēta savā frakcijā un ir frakcijas pārstāvji, kuri ir mani publiski kritizējuši," sacīja Āboltiņa, piebilstot - frakcijas atbalsta apmērs parādīs, vai "Vienotība" ir komanda vai nē.

Atbildot uz jautājumu, kā viņa plāno uzlabot savu reputāciju gadījumā, ja kļūtu par premjeri, Āboltiņa teica: "Es nepārvērtīšos pasaku feju, kas ar burvju nūjiņu pamās un visiem visas vēlmes piepildīs".

Atbildot uz jautājumu, vai viņa atbilst Vējoņa izvirzītajam kritērijam par koalīcijas un sabiedrības atbalstu, Āboltiņa minēja, ka prezidenta ieskatā nepieciešams spēcīgs kandidāts un tas, lai valdība kopumā bauda sabiedrības atbalstu.

"Valdībai ir jābauda sabiedrības atbalsts jebkurā situācijā, tas ir ļoti svarīgs kritērijs. Atbalstu var baudīt tad, ja kādi darbi tiek veikti," viņa klāstīja, uzsverot, ka svarīgākais ir paveiktie darbi, nevis tikai runas par tiem vai reputāciju.

Āboltiņa izvairīgi atbildēja uz jautājumu par nākamās koalīcijas sastāvu, norādot, ka Vējoņa uzstādījums bijis tāds, ka nepieciešama pārliecība par koalīcijas atbalstu Saeimā tiem lēmumiem, ko pieņem valdība. Proti, valdības lēmumi Saeimā jāpieņem koalīcijai, nemeklējot balsis opozīcijā.

Prezidents neesot noteicis konkrētu laiku valdības izveidošanai. Valdība būtu jāizveido pēc iespējas ātrāk, bet jāņem vērā, ka tuvojas Ziemassvētki un deputātiem būs brīvdienas, klāstīja "Vienotības" līdere.

Pašlaik arī oficiāli netiek dalītas partiju atbildības sfēras.

Plānots, ka nākamnedēļ "Vienotība" sāks konsultācijas ar esošās koalīcijas partneriem, kā arī Latvijas Reģionu apvienību un partiju "No sirds Latvijai".

Jau vēstīts, ka Vējonis ceturtdien sāka konsultācijas ar Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvjiem par jaunās valdības izveidi.

"Vienotība" prezidentam prezentēja savu piedāvājumu par to, kādiem jābūt nākamās valdības uzdevumiem 10 dažādās jomās.

"Vienotība" iepriekš norādījusi, ka vispirms jāvienojas par nākamās valdības veicamajiem darbiem, un tikai pēc tam - par Ministru prezidenta amata kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!