Foto: AFP/Scanpix
Tukuma novada dome otrdien, 22.decembrī, skatīs iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu, kurā pašvaldība lūgta rīkot publisku apspriešanu par patvēruma meklētāju izvietošanu Tukuma novadā un lems par darba grupas izveidošanu, kas izstrādās rīcības plānu iespējamai bēgļu uzņemšanai, liecina domes darba kārtība.

Iesniegumu parakstījušas 1943 personas un tajā norādīts, ka Latvijas valdība nedemokrātiskā veidā, iepriekš nenoskaidrojot un neņemot vērā valsts iedzīvotāju vairākuma vēlmes un intereses, plāno izvietot Latvijas teritorijā lielu daudzumu patvēruma meklētāju, kuru izmitināšana plānota vienā vai vairāku pašvaldību teritorijās.

Iesniegumā paustas bažas par imigrantu apgrūtināto asimilāciju un integrāciju nacionālo valstu sabiedrībā, radot papildu sociālo slogu pamatiedzīvotājiem, palielinoties likumpārkāpumu skaitam, kā arī patvēruma meklētājiem attīstot savu kultūru, paražas un tradīcijas, apdraudot pamattautu tradicionālās kultūras vērtības. Iesniegumā pausts uzskats, ka jautājums par patvēruma meklētāju izvietošanu Latvijā nedrīkst tikt īstenots bez Latvijas iedzīvotāju vairākuma akcepta.

Iesniegumā lūgts Tukuma novada Domei, sadarbojoties ar paustās iniciatīvas pārstāvjiem, rīkot publisko apspriešanu, kā arī aptauju, kurā iedzīvotājiem piedāvāts atbildēt uz jautājumu - "Vai Jūs esat "par" vai "pret" imigrantu izvietošanu Tukuma novada pašvaldības teritorijā?".

Ņemot vērā pašvaldības iedzīvotāju izrādīto iniciatīvu, pašvaldība plāno pilnvarot domes priekšsēdētāju izdot rīkojumu par pašvaldības, valsts pārvaldes institūciju, nevalstisko organizāciju un kolektīvā iesnieguma iniciatīvas grupas pārstāvju darba grupas izveidi un sastāvu Tukuma novada pašvaldības rīcības plāna izstrādei iespējamo bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu sociālekonomisko iekļaušanas pasākumu īstenošanai.

Novada domes sēde sāksies plkst.09.00. Paredzēts, ka tajā kopumā tiks izskatīti 40 jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!