Foto: Shutterstock
Ģimenes ārsti algu palielināšanu tikai daļai mediķu, kuri strādā valsts un pašvaldību slimnīcās, sauc par netaisnību un cer, ka valdība tomēr vērsīsies pie Saeimas, lai risinātu visu ārstniecības personu algu palielināšanu.

Kā pēc valdības sēdes, kurā apstiprināja daļas mediķu algu pieaugumu par vidēji 7%, sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide, pēc valdības sēdes asociācijai ir palicis "zināms rūgtums". Ģimenes ārsti uzskata, ka Saeimas piešķirtie 10 miljoni eiro būtu taisnīgi sadalāmi starp visiem valsts apmaksātus pakalpojumus sniedzošiem mediķiem, tostarp ģimenes ārstiem. "Šeit nav jautājums par centiem vai eiro, bet jautājums ir par taisnīgumu." Veide gan vēl cer, ka valdība lūgs šo jautājumu skatīt arī Saeimai.

"Mums bija cerības par šiem 10 miljoniem, jo tad, kad Saeima solīja dot, bija solījums, ka piešķirs visiem mediķiem, kas veic pacientu veselības aprūpi." Tomēr, kā norādīja Veide, algu pieaugums no minētajiem 10 miljoniem eiro gaidāms arī Veselības inspekcijas, Slimību profilakses un kontroles centra un citu iestāžu darbiniekiem. "Viņiem šī finansējuma pietika, bet ģimenes ārstiem, kas jau 20 gadus strādā ar valsts finansējumu un būtībā uz sevi iznes visu primāro veselības aprūpi, finansējums netika piešķirts,'' skaidroja Veide.

Asociācijas vadītāja stāstīja, ka ģimenes ārstiem gadā ir seši miljoni pacientu vizīšu. Tāpat ģimenes ārstu māsu pienākumi ar katru gadu pieaugot, ņemot vērā, ka pacienti gan pēc operācijām, gan pēc dzemdībām no slimnīcas tiek izrakstīti ātrāk. "Mūsu pienākumi un smaguma pakāpe pacientu ārstēšanā pieaug, bet finansējums nepieaug".

Tāpat Veide stāstīja, ka aptuveni 100 ģimenes ārstu ir vecāki par 65 gadiem, bet vēl aptuveni 100 ārstu - vecāki par 70 gadiem. Viņiem aizejot pensijā, bet nepiesaistot jaunus kolēģus, vairāki desmiti tūkstoši pacientu varētu palikt bez ģimenes ārsta, norādīja Veide un piebilda, ka ģimenes ārstus var ieinteresēt ar adekvātu atalgojumu.

Otrdien vēl LĢĀA valde tiksies uz sēdi, kurā spriedīs par tālāko rīcību ar atalgojumu saistītajos jautājumos.

Jau ziņots, ka valdība atbalsta grozījumus noteikumos, kas paredz piešķirto 10 miljonu eiro sadalīšanu ārstniecības personu atalgojuma celšanai, kas nozīmē, ka daļai mediķu algas nākamgad pieaugs par 7%. Algu pieaugums gan gaidāms tikai pašvaldību un valsts slimnīcās strādājošajiem mediķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!