Foto: LETA
Šis gads ir pirmais, kad Valsts robežsardze saskārusies ar tik lielu pārkāpumu skaitu, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

"Šogad uz zaļās robežas ir aizturēti vairāk nekā 470 cilvēki, pagājušajā gadā tikai 139 bija nelikumīgi šķērsojuši robežu. Priecājos par mūsu robežsargu spēju ļoti ātri pielāgoties, pārkārtot dienesta organizāciju, pieņemt lēmumus, jo šogad pārkāpumi sākās ar to, ka vienā robežas pusē piebrauca ar mašīnu, pārskrēja pāri robežai un tad iekāpa citā mašīnā, kas jau gaidīja," teica Garbars.

Garbars akcentēja, ka šobrīd robežas šķērsošana notiek krietni rafinētāk, tiek ieguldīta liela nauda, lai pārvietotu cilvēkus. "Vairs nav tā, ka cilvēki dienas laikā skrien pāri robežai, šobrīd notiek rūpīga gatavošanās un cilvēki gatavojas arī nakšņošanai mežā gan vienā, gan otrā robežas pusē. Bet, lai vestu šos cilvēkus tālāk uz citām Eiropas valstīm, vairs netiek izmantota tikai viena automašīna, tās jau ir vismaz trīs automašīnas –izlūkmašīna, mašīna ar robežšķērsotājiem un pavadošā jeb piesedzošā automašīna," teica Garbars.

Vienlaikus robežsardzes priekšnieks norādīja, ka tas nav tāpēc, ka noziedznieki ir kļuvuši bagātāki vai nelegālie imigranti ir gatavi vairāk maksāt, bet gan tādēļ, ka robežsargi spējuši izveidot šķēršļus šo cilvēku pārvietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!