Foto: LETA

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V), kurš neoficiāli tiek minēts kā potenciālais premjera amata kandidāts, valdības vadītāja amatam neesot uzrunāts.

Reirs uzsvēra, ka šādas sarunas nav bijis, bet neoficiāli daudzi "Vienotības" politiķi tiekot minēti kā iespējamie kandidāti. Reirs apgalvoja, ka šāda iespēja oficiāli nav pārrunāta ar partijas biedriem un arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis viņu nav uzrunājis kā iespējamu kandidātu valdības vadītāja amatam.

Taujāts, vai būtu gatavs uzņemties premjera pienākumus, politiķis atbildēja: "Ja būs šāda saruna, tad to arī izvērtēšu." Vienlaikus viņš akcentēja, ka viņam ir ļoti daudz darba un lieli plāni pašreizējā amatā. Reirs piebilda, ka iepriekš vairākus gadus vadījis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, tagad strādā finanšu ministra amatā un politikā jābūt stabilitātei.

Ministrs atgādināja, ka šodien plānota "Vienotības" valdes sēde, kurā arī tiks diskutēts par turpmāko rīcību saistībā ar valdības veidošanu.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir nolēmis uzņemties iniciatīvu premjera amata kandidāta izvirzīšanā. Vējonis šādi nolēmis rīkoties, jo valdošās koalīcijas partijas nav izmantojušas iespējas vienoties par jauno valdību. Jau šonedēļ prezidents pats uzrunāšot iespējamos premjera amata kandidātus.

Vējonis ar vairākiem "Vienotības" politiķiem varētu pārrunāt iespējamās Ministru prezidenta amata kandidatūras, jo koalīcijas politiķi prognozē, ka nākamais premjerministrs, visticamāk, būs "Vienotības" pārstāvis.

Kā potenciālie kandidāti tiek minēti vairāki "Vienotības" politiķi, tostarp finanšu ministrs Jānis Reirs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kurš gan jau reizi ir atteicies no šīs iespējas, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs. Lielākā daļa no šiem politiķiem ir pauduši, ka nav gatavi kandidēt, vai arī nav apliecinājuši vēlmi uzņemties šos pienākumus. Atsevišķi koalīcijas politiķi, kas nepārstāv "Vienotību", norāda uz Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Arvila Ašeradena (V) kandidatūras iespējamību.

Līdz šim "Vienotībā" noticis balsojums par vienu no iespējamiem kandidātiem, partijas līderi Solvitu Āboltiņu, kura ieguva politiskā spēka valdes un frakcijas vairākuma atbalstu, tomēr pret šo kandidatūru asi iebilst nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Līdz ar to, visticamāk, "Vienotība" varētu vienoties par atbalstu citam kandidātam. Tiek norādīts uz nepieciešamību partijai piedāvāt tādu kandidātu, kas gūs visas koalīcijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!