Foto: AFP/Scanpix

Klientu augsto saslimstību Rēzeknes pensionāru sociālo pakalpojumu centrā, kā rezultātā iestādē nācās izsludināt karantīnu, izraisījis norovīruss, liecina analīžu rezultāti.

Kā pastāstīja centra vadītājas vietniece sociālajos un medicīniskajos jautājumos Daina Sidoruka, kopš janvāra sākuma ar šo vīrusu centrā inficējušies aptuveni 60 no 189 tā klientiem. Šodien vīrusa aktīvā fāze, kas ilgst vienu dienu un izpaužas kā vemšana, caureja un paaugstināta temperatūra, reģistrēta trim klientiem.

Lai mazinātu vīrusa izplatību, centrā izsludināta karantīna, pastiprināti tiek veikti dažādi dezinfekcijas pasākumi, tiek lietoti individuālie aizsardzības līdzekļi, kā arī veiktas pārrunas ar centra klientiem, kuru gaitā tiek skaidrots, kas jāievēro, lai mazinātu inficēšanās iespējas.

Norovīruss tautā tiek saukts par "ziemas vemšanas slimību". Simptomi ir līdzīgi kā rota vīrusam, turklāt neizbēgamas ir galvassāpes un drudzis. Slimība ir ļoti lipīga, jo izplatās pa gaisu pilienu veidā arī lielos attālumos. Inkubācijas periods ilgst no četrām līdz 77 stundām. Infektologi iesaka pievērst uzmanību faktam, ka tas, kurš slimību jau izslimojis, apkārtējos var aplipināt pat trīs dienas pēc tam, kad ir atveseļojies.

Jau vēstīts, ka saistībā ar liela cilvēku skaita saslimšanu ar vīrusa infekciju Rēzeknes pensionāru sociālo pakalpojumu centrā izsludināta karantīna.

Informācija par pensionāru sociālo pakalpojumu centra klientu grupveida saslimšanu telefoniski sniegta Slimību profilakses un kontroles centra Latgales reģionālās nodaļas epidemiologam.

Lai mazinātu inficēšanās risku citiem klientiem un darbiniekiem, noteikti vairāki higiēnas un veselības drošības pasākumi, atceltas grupu nodarbības, pasākumi un izbraukumi, kā arī ierobežota pensionāru sociālo pakalpojumu centra klientu apmeklēšana.

Tiek veikts vīrusu infekcijas monitorings, un sadarbībā ar ģimenes ārstiem tiek veikta saslimušo klientu simptomātiska ārstēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!