Eiropas Savienības valstu ārlietu ministri pirmdien nav panākuši vienošanos par Eiroparlamenta deputātu atalgojuma reformām, kas varētu izbeigt plaši izplatīto pašreizējās Eiropas Parlamenta deputātu atalgojumu sistēmas negodīgu izmantošanu.
Eiropas Parlamenta deputātu algas

Diplomāti norāda, ka Vācija, Francija, Austrija un Zviedrija balsoja pret ilgi gaidīto reformu, kuru Eiropas Savienība cerēja pieņemt, pirms esošajām 15 dalībvalstīm maijā pievienosies vēl desmit.

Pašreizējā sistēma paredz, ka Eiroparlamenta deputātiem maksāts tikpat daudz, cik parlamenta deputātiem viņu valstī, bet viņi var pieprasīt, piemēram, dāsnu transporta izmaksu kompensāciju. Pagājušajā mēnesī Eiropas Parlamentā tika nolemts visiem deputātiem maksāt 8500 eiro (5700 latu) mēnesī pirms nodokļu atskaitīšanas.

Tomēr jaunā sistēma ir jāapstiprina visām ES dalībvalstīm. Vācija neatbalsta šo priekšlikumu tādēļ, ka pastāv bažas par ierosināto sistēmu, kā no algas tiks atskaitīti nodokļi.

Jaunā sistēma tiek kritizēta arī tādēļ, ka jaunās algas izraisīs būtiskas atšķirības deputātu pirktspējā savā valstī. Eiropas Padomes deputāti no nabadzīgākām ES valstīm varētu saņemt pat vairākas reizes vairāk nekā attiecīgās valsts premjerministrs.

Ja reforma izgāzīsies, tad Eiropas Parlamenta deputāti pēc jūnijā gaidāmajām Eiroparlamenta vēlēšanām, visticamāk, saņems tādas pašas algas kā parlamenta deputāti viņu valstī.

Pašreizējās sistēmas oponenti norāda, ka tā rada lielas atšķirības starp dažādu valstu Eiroparamenta deputātu algām. Piemēram, Eiropas Padomes deputāti no Spānijas saņem 2500 eiro (1695 latus) mēnesī, bet viņu kolēģi no Itālijas saņem vairāk nekā 12 000 eiro (8136 latus) mēnesī.

Saglabājot pašreizējo algu sistēmu, šīs atšķirības vēl vairāk pieaugs, kad ES pievienosies desmit jaunās dalībvalstis, tostarp Latvija.

Latvijas Saeimas deputātu mēnešalgas svārstās no 600 līdz 1150 latiem atkarībā no ieņemamā amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!