Šogad aprit trīsdesmit gadi kopš augstākais televīzijas tornis Eiropas Savienībā – Zaķusalas TV tornis (Rīgas radio un televīzijas stacija) – nodrošina regulāru televīzijas un radio programmu apraidi, informēja ''Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs''.

368 metrus augstā torņa celtniecība tika uzsākta 1979. gadā un celtniecības darbi pilnībā pabeigti 1989. gadā. Pirmās eksperimentālās signāla pārraides no torņa, izmantojot pirmo jau samontēto firmas "Tesla" raidītāju, notika 1985. gada 28. decembrī, taču regulāra televīzijas pārraižu translēšana 28. kanālā sākta 1986. gadā.

"Tas, ka trīsdesmit gados kopš torņa uzcelšanas, TV tornis Zaķusalā vēl ar vien ir augstākais tornis Eiropas Savienībā un trešais augstākais Eiropā, apliecina, cik inženiertehniski sarežģīta un vērienīga būve ir tornis. Tehnoloģiski TV un radio apraides nodrošināšanai mūsdienās jau ir zudusi nepieciešamība būvēt tik augstas celtnes, tomēr augstuma vilinājums cilvēkos nav zudis," pastāstīja LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

2016. gada otrajā pusē plānots izsludināt būvprojektu torņa rekonstrukcijas un tam piegulošās teritorijas labiekārtošanai. Projekta īstenošanai nepieciešamo investīciju apjoms tiks precizēts pēc būvprojekta izstrādes.

Kā norādīja Bokta, torņa lifti, ūdensapgādes un kanalizācijas, ventilācijas un ugunsdrošības sistēmas tehnoloģiski ir unikāli veidotas īpaši šai augstceltnei, un to prototipus nav iespējas atrast nekur citur pasaulē. ''Tāpēc torņa rekonstrukcija gan inženieriem, gan būvniekiem, gan LVRTC darbiniekiem, kas nodrošinās torņa nepārtrauktu darbību rekonstrukcijas laikā, būs izaicinājumu pilns uzdevums," viņš skaidroja.

Torņa pamatu veido dzelzsbetona čaulpāļi, kas 24 līdz 27 metru dziļumā balstās dolomīta slānī. Tas celts, lai izturētu 7,5 balles (pēc Rihtera skalas) stipru zemestrīci un līdz pat 44 metru sekundē stipras vēja brāzmas.

Torņa galvenā nesošā konstrukcija ir trīs balsti. Divos torņa balstos ir izvietoti slīpie lifti, kas 42 sekundēs nogādā apmeklētājus skatu laukumā. Trešajā balstā atrodas kāpnes un dažādas tehniskās komunikācijas. Kopējais balstu laukums ir 7500 m², kas ir vairāk nekā četri hokeja laukumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!