Foto: LETA

Valsts kontrole (VK) vērsusies prokuratūrā par Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) neatbilstoši normatīvo aktu prasībām piemaksās izmaksātajiem 25 000 eiro, trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē pavēstīja VK Ceturtā revīzijas departamenta direktore Ilonda Stepanova.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) pauda cerību, ka VK ir informējusi prokuratūru, ka visa izlietotā nauda ir atmaksāta.

Neatbilstoši normatīvo aktu kārtībai izmaksāti līdzekļi vismaz 25 717 eiro apmērā. PVD piemēroja kļūdainu piemaksu aprēķina algoritmu, kā rezultātā piemaksas tika aprēķinātas un izmaksātas pretēji normatīvajos aktos noteiktajam, norāda VK.

Komisijas sēdē šodien tika spriests par Āfrikas un klasiskā cūku mēra apkarošanai piešķirtā finansējuma izlietojuma izvērtējumu un Valsts kontroles secinājumiem.

Jau ziņots, ka VK revīzijā secinājusi, ka valsts piešķirtā finansējuma Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanai izlietojums nav efektīvi uzraudzīts, kas devis iespēju lauksaimniekiem no tā gūt arī papildu peļņu, informēja VK sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Revidenti secinājuši, ka neviena no valsts institūcijām neuzrauga, kā pēc kompensāciju saņemšanas rīkojas cūkkopji, proti, finansējuma saņēmējiem bija jāievēro nosacījums - vismaz gadu cūku novietnē neturēt cūku sugas dzīvniekus. Tomēr secināts, ka 17 gadījumos šis noteikums ir pārkāpts.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis trešdien LNT norādīja, ka no kopumā 1600 saimniecībām šos noteikumus pārkāpušas 17 mazas piemājas saimniecības, kas cūkas audzē pašu patēriņam. Tās ir lauku tantes, kuras varbūt nav rūpīgi izlasījušas visus nosacījumus.

Izvērtējot kompensāciju izmaksas par tirdzniecības traucējumiem saistībā ar ĀCM izplatību, secināts, ka netika noteikti skaidri kritēriji kompensāciju izmaksai tikai tiem cūku audzētājiem, kuri patiešām cietuši zaudējumus. Piemēram, kāds cūkkopības uzņēmums saņēmis aptuveni 1,5 miljonus eiro, kas ir 99,7% no kopējā izmaksātā kompensāciju apjoma. Šī kompensācija izmaksāta gan par nokautajām cūkām, kuru gaļa iznīcināta, gan arī par tām cūkām, kuru gaļa tika realizēta pārdošanā. Līdz ar to šai saimniecībai tika nodrošināti dubulti ieņēmumi - pēc revidentu aplēsēm, vismaz 792 000 eiro apmērā. Līdz ar to šī saimniecība savu finanšu gadu pērn noslēgusi ar 850 000 eiro peļņu, iepriekšējā gada peļņu pārsniedzot vismaz piecas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!