Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija nezaudēs ne vienu balsi deputāta Valda Kalnozola (ZZS) darbību dēļ, pavēstīja pats politiķis. Viņš pašlaik sarunu ceļā meklē risinājumus tiesvedības procesam, kurā ir iesaistīts.

Kalnozolam varētu nākties zaudēt balsstiesības Saeimas sēdē, ja tiesa vērsīsies parlamentā ar lūgumu ļaut turpināt deputāta lietas iztiesāšanu un likumdevējs šo aicinājumu akceptēs.

Politiķis skaidro, ka minētā tiesu lieta ir ģimenes strīds par daudziem jautājumiem, kurā izmantotas visas iespējamās metodes, lai panāktu vēlamo rezultātu. "Ar nožēlu jāatzīst, ka ir personas, kuras ir ieinteresētas publiskā manas ģimenes strīdā," skaidro Kalnozols. Viņš piekrīt ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera teiktajam un uzskata, ka pie atbilstoša atalgojuma tiesībsargājošajā sistēmā un valstī "manu bērnu, manas un manu tuvinieku cilvēktiesības un dzīves neciestu".

Taujāts, vai viņš pieļauj, ka zaudētu balsstiesības tikai uz kādu laiku un tiesvedības procesā drīz vien panāktu mierizlīgumu vai citu risinājumu un atkal atgūtu deputāta balsstiesības, Kalnozols atbildēja, ka tas ir atkarīgs no iesaistīto personu labās gribas ātri rast risinājumu.

Kā ziņots, Rīgas rajona tiesā 17. martā paredzētas tiesu debates krimināllietā, kurā apsūdzēts deputāts Kalnozols, kurš tikai vakar sāka pildīt parlamentārieša pienākumus.

Tiesa drīzumā vērsīsies pie Saeimas Mandātu un ētikas komisijas ar lūgumu Kalnozolu izdot sodīšanai, turklāt Kalnozola lietā ir pabeigta tiesas izmeklēšana un 17. martā paredzētas tiesu debates.

Pašlaik nav zināms, kad tiks pasludināts spriedums.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim ir bijusi saruna ar Kalnozolu, kurā cita starpā apspriests jautājums par mierizlīguma panākšanas iespējām politiķa tiesvedībā. Krimināllikumā teikts, ka personu, kas izdarījusi kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu, var atbrīvot no kriminālatbildības, ja ir izlīgums ar cietušo un persona pilnīgi novērsusi ar izdarīto noziedzīgo nodarījumu radīto kaitējumu vai atlīdzinājusi nodarīto zaudējumu.

Kalnozols ir apsūdzēts par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Kalnozols iepriekš publiski izteicies, ka ir iesaistīts "murgainās" tiesvedībās, kas it kā saistītas ar attiecībām ģimenē. Uzņēmējs viņam adresētos apvainojumus uzskata par nepamatotiem un savulaik minējis, ka no tiesāšanās vienīgie ieguvēji ir tie, kuri nevēlas redzēt viņu Saeimas deputāta krēslā. Kalnozols gan nav konkretizējis šo cilvēku vārdus. Tomēr žurnāls "Kas Jauns" pērn rakstīja, ka šajā krimināllietā Kalnozols apsūdzēts par miesas bojājumu nodarīšanu bijušajai sievai.

Ja netiks rasts kāds risinājums saistībā ar tiesvedību, kurā Kalnozols ir apsūdzētais, viņam varētu nebūt tiesību piedalīties Saeimas sēdēs. Tas nozīmētu, ka ZZS frakcijai būtu 20 balsis pašreizējās 21 vietā.

Kalnozola pilnvaras apstiprinātas uz laiku, kamēr politiķis Māris Kučinskis (ZZS) ir Ministru prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!