Martā sakaru virsnieks no Latvijas dosies uz Grieķiju, lai sāktu sarunas par nākamo bēgļu pārvietošanu no Dienvideiropas uz mūsu valsti, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Viņš gan izvairījās precīzi atbildēt uz jautājumu, kad nākamā patvēruma meklētāju grupa varētu tikt atvesta uz Latviju, jo tas viss esot atkarīgs no situācijas, kāda patlaban ir Grieķijā, savukārt ar šo situāciju mūsu sakaru virsnieks varēs iepazīties, tikai nonākot tur uz vietas.

Garbars uzsvēra, ka, izvērtējot, kurus patvēruma meklētājus pārvietot uz Latviju, būs jāņem vērā formāli fakti - piedāvātie dokumenti un objektīvā informācija par konkrētiem cilvēkiem. Robežsardzes priekšnieks domā, ka pie tik liela skaita bēgļu ir maz ticams, ka šos datus kāds būs speciāli falsificējis.

Kā ziņots, lielas bēgļu grupas vienā piegājienā uz Latviju nav plānots pārvietot. Šajās grupās varētu būt maksimums būs 10-20 cilvēku, ja vien nebūs jākompensē iepriekšējos mēnešos neveikta bēgļu pārvietošana, iepriekš uzsvēra Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Pirmā no Dienvideiropas uz mūsu valsti pārvietotā bēgļu grupa sešu cilvēku sastāvā Latvijā ieradās 5. februārī. Šīm personām ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība saskaņā ar Eiropas Savienības pārvietošanas programmu, informēja IeM.

Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!