Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kaut arī Nacionālās veselības dienests (NVD) un veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) mudina ģimenes ārstus slēgt līgumus par veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas jeb e-veselības sistēmas izmantošanu, ārstiem par to ir daudz neskaidrību.

"Neviens vēl nevar pateikt, kad šo sistēmu reāli varēs sākt testēt," Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas sēdē sacīja juriste un Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes docente Solvita Olsena.

"Vakardienas tikšanās laikā par par to, kā sistēma darbojas, pārliecināties nebija iespējams, un arī šodien sistēma nedarbojās," sacīja Olsena, norādot, ka atsevišķi kolēģi pauduši bažas par sistēmas lēnumu.

Viņa norādīja, ka nav skaidrs, kā sistēmu lietot - vai tiešsaistē, vai arī kā programmu. Ārsti esot pauduši bažas par to, informāciju nāksies ierakstīt divreiz - vienreiz savā sistēmā, otrreiz - portālā. Turklāt varētu būt, ka no ārsta sistēmas e-veselībai būs jāpieslēdzas, izmantojot programmu, kas, visticamāk, ārstam atkal būs jāpērk, jo valsts to nav paredzējusi. Tāpat arī ārstam būtu jāiegūst sertifikāts, kas būs maksas pakalpojums.

Olsena atzīmēja, ka NVD piedāvā ārstiem noslēgt līgumu, kura nosacījumi iepriekš netika apspriesti. "Šis līgums nav vienošanās, ks respektētu abu pušu tiesības," acīja Olsena.

Tāpat, pēc Olsenas domām, netiek respektētas pacientu tiesības atteikties no sistēmas izmantošanas. "Šis jautājums nav sakārtots, un te ir potenciāls tiesvedībām," sacīja juriste.

Šaubas par sistēmas drošumu rada arī tas, ka Veselības inspekcija bez ierobežojuma vai ar neskaidriem ierobežojumiem varēs pieslēgties sistēmai.

Sēdē izskanēja bažas gan par vecāka gadagājuma ārstu datorprasmēm, gan arī satraukums par to, ka pieeju pacientu datiem iegūs dažādas iestādes, kam nav saistības ar medicīnas pakalpojumu sniegšanu, piemēram, Valsts ieņēmumu dienests.

Bet Belēvičs aicināja slēgt līgumus ar NVD par šīs sistēmas izmantošanu. "Kopīgi strādājot, to var padarīt par ērti lietojamu darbarīku," sacīja veselības ministrs.

Bet Belēvičs aicināja slēgt līgumus ar NVD par šīs sistēmas izmantošanu. "Kopīgi strādājot, to var padarīt par ērti lietojamu darbarīku," sacīja veselības ministrs.

Kā norādīja Belēvičs, e-veselības ideja ir, lai valsts nauda tiktu piešķirta identificējamam pacientam. Ja pacients, ejot pie ārsta, nevēlēsies sevi identificēt, tad viņš varēs saņemt ārsta palīdzību, bet, iespējams, par saviem līdzekļiem. Taču ministrs sacīja, ka, ieviešot sistēmu, tiks ņemti vērā visi cilvēktiesību aspekti.

Sēdes gaitā asociācija balsoja par vairākiem jautājumiem, tostarp tika rosināts balsot par brīvprātīgu e-veselības sistēmas ieviešanu, un šo ierosinājumu akceptēja 328 no 340 asociācijas pārstāvjiem.

Paredzēts, ka sistēmu izmantot ārstiem vajadzētu sākt pakāpeniski, jo no 1.decembra obligāta būs e-recepte un darba nespējas lapa, bet citi dati sistēmā būs jāievada no 2017.gada 1.jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!