Foto: Shutterstock

Kopš 2010. gada gandrīz uz pusi Latvijā samazinājusies regulāras smēķēšanas izplatība 15 gadus vecu skolēnu vidū, informē Pasaules Veselības organizācijas (PVO) veiktais pētījums.

2010.gadā PVO veiktā pētījuma dati liecināja, ka 31% zēnu un 22% meiteņu 15 gadu vecumā regulāri smēķē katru dienu vai vismaz reizi nedēļā, 2014.gadā veiktā pētījuma dati liecina, ka šobrīd Latvijas 15 gadus veco jauniešu vidū smēķē 15% zēnu un 13% meiteņu.

PVO pētījuma apkopojumā norādīts, ka lielākā daļa smēķētāju ir izsmēķējuši pirmo cigareti vai kļuvuši atkarīgi no nikotīna līdz 18 gadu vecumam. Atrašanās nikotīna iedarbībā pusaudžu vecumā var radīt ilgstošu ietekmi uz smadzeņu attīstību, un jauniešiem, kas smēķē, ir lielāks risks saslimt ar astmu un iedragāt plaušu funkcijas.

Smēķēšanas uzsākšana tiek saistīta ar fona faktoriem ģimenē, piemēram, vecāku šķiršanos, nesaticību ģimenē, vecākiem, kuri smēķē. Pētījumā secināts, ka jaunieši, kuriem ir pozitīvas attiecības ģimenē, retāk mēdz smēķēt. Tāpat smēķēšanu var veicināt attiecības ar vienaudžiem.

Šonedēļ prezentētais pētījums dod ieskatu 42 Eiropas un Ziemeļamerikas valstu 11, 13 un 15 gadu vecu skolēnu veselībā un veselības paradumos, tajā skaitā Latvijas datos salīdzinājumā ar citām valstīm. Pētījums sniedz jaunākos zinātniskos pierādījumus daudzās veselības paradumu jomās, piemēram, par jauniešu veselību un labklājību, atkarības vielu lietošanu, fizisko aktivitāti, uztura paradumiem, mutes un zobu veselību, traumām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!