Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi grozījumus Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā, paredzot atteikt personvārda maiņu, ja izvēlētais vārds neatbilst latviešu valodas normām.

TM konstatējusi, ka, saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu, persona var nomainīt pašreizējo vārdu un uzvārdu uz jebkuras populāras, vēsturiskas vai politiskas personas vārdu un uzvārdu, tāpat personai pastāv iespēja iegūt tādu personvārdu, kurš vairāk uzskatāms par iesauku, segvārdu, pseidonīmu, titulu vai tēvvārdu.

Likumprojekts paredz – ja izvēlētais personvārds neatbilst latviešu valodas normām, tiks pieņemts lēmums atteikt mainīt personvārdu, "neskatoties uz to, ka ar šo tiks ierobežota iesniedzēja privātā dzīve – tam ir leģitīms mērķis".

TM likumprojekta anotācijā skaidrots, ka, "ievērojot latviešu valodas kā valsts valodas nostiprinājumu Latvijas Republikas Satversmē, kā arī to, ka globalizācijas apstākļos Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur var tikt garantēta latviešu valodas un līdz ar to arī pamatnācijas pastāvēšana un attīstība, latviešu valodas kā valsts valodas lietošanas jomas sašaurinājums valsts teritorijā uzskatāms arī par valsts demokrātiskās iekārtas apdraudējumu".

Līdz ar to, kā norāda TM, iesniedzēja privātā dzīve var tikt ierobežota, lai aizsargātu citu Latvijas iedzīvotāju tiesības brīvi lietot latviešu valodu visā Latvijas teritorijā un lai aizsargātu demokrātisko valsts iekārtu.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja TM pārstāve Ksenija Vītola, šobrīd viens no visbiežāk izmantotajiem vārda un uzvārda maiņas iemesliem ir – vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā.

"Lai varētu secināt, ka vārda un uzvārda maiņas iemesls ir nespēja iekļauties sabiedrībā, persona iesniedz skaidrojumu par to, kā esošais vārds un uzvārds apgrūtina iekļauties sabiedrībā. Kritēriji, kādu vārdu un uzvārdu var izvēlēties, nav. Līdz ar to pastāv iespēja, ka persona izvēlās sev vārdu, kas neatbilst ne tikai latviešu vārda došanas tradīcijām," skaidroja Vītola, piebilstot, ka par tādiem vārdiem ir uzskatāma iesauka, segvārds, pseidonīms vai vienkāršs burtu virknējums.

Likumprojektā paredzēts, ka personai, kura vēlēsies mainīt personvārdu, būs arī paskaidro kā izvēlētais personvārds veicinās iekļaušanos sabiedrībā. "Tātad lēmuma pieņēmējam būs papildus kritēriji, ko vērtēt, tajā skaitā izvēlētais personvārds," uzsvēra TM pārstāve.

Tāpat likumprojektā paredzēta iespēja atteikt personvārda maiņu, ja izvēlētais personvārds neatbilst latviešu valodas normām. Piemēram, kā skaidro ministrijā, "persona vēlas iegūt vārdu "X", "Miron", "Kirill" un tā tālāk". Proti, paredzēta iespēja atteikt mainīt vārdu uz tādu, kurā izmantoti burti, kas nav latviešu valodas alfabētā, vai kam nav dzimumam atbilstošas galotnes.

Likumprojekts paredz arī citas izmaiņas likumā, tostarp iespēju atteikt mainīt tautības ierakstu, ja izvēlētais tautības nosaukums nav Tautību klasifikatorā, tāpat paredzēts skaidrot ar personvārda un tautības ieraksta maiņu saistītos terminus, kuru dažādā izpratne šobrīd radot virkni problēmu.

Grozījumi iesniegti izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!