Foto: LETA
Iepirkumā par mentoru un sociālā darbinieka pakalpojumiem patvēruma meklētājiem par uzvarētāju atzīts Latvijas Sarkanais krusts, uzzināja Sabiedrības integrācijas fondā.

Sarkanā krusta pieteikums bija vienīgais, kas tika saņemts, un konkursa komisija atzina tā atbilstību izvirzītajām prasībām. Līgumu ar biedrību plānots noslēgt šā mēneša beigās. Paredzamais līguma izpildes termiņš ir līdz 2016.gada 30.septembrim vai līdz sniegto pakalpojumu izpildei. Līguma summa visā līguma darbības laikā nedrīkst pārsniegt 41 999 eiro. Konkursā meklēja vienu sociālo darbinieku un sešus mentorus.

Izmaksas sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojuma sniedzējiem būs 1400 eiro mēnesī par viena sociālā darbinieka pakalpojumu un 1000 eiro mēnesī par viena sociālā mentora pakalpojumu.

Darbinieku skaitu palielinās. Jauns iepirkums pakalpojumiem tiks sludināts vasarā.

Sociālais darbinieks nodrošinās katras personas sociālā gadījuma vadību, kā arī sadarbībā ar sociālo mentoru sastādīs individuālus sociālekonomiskās iekļaušanas plānus un koordinēs atbalsta sniegšanu ar pašvaldību sociālajiem dienestiem, veselības aprūpes iestādēm un skolām. Pakalpojumu varēs saņemt, kamēr personas vēl ir patvēruma meklētāja statusā, un pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas ne ilgāk par gadu.

Ziņots, ka konkurss sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu nodrošināšanai patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu, tika izsludināts atkārtoti, jo pirmajā reizē neviens nepieteicās. NA aktualizēja jautājumu par atalgojuma lielumu.

Valdības rīcības plānā paredzēts stiprināt atbalsta pasākumus gan patvēruma meklētājiem, gan personām, kuras ieguvušas bēgļa vai alternatīvo statusu dažādu problēmu risināšanai un integrācijai Latvijas sabiedrībā.

Kopš 1998. gada, kad Latvijā izveidota patvēruma pieteikšanas sistēma, patvērumu ir pieprasījušas 1621 personas, bēgļa statuss piešķirts 65 personām, savukārt alternatīvais statuss – 137 personām. Personu skaits, kuras ikgadēji ierodas Latvijā patstāvīgi, ir aptuveni 300 personas gadā.

Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros Latvija uzņems daļu Eiropas patvēruma meklētāju. Pēc pašreizējām aplēsēm no 531 personas, kura tiks pārvietota no Grieķijas un Itālijas, 2016. gadā Latvijā ieradīsies aptuveni 350 personas un 2017.gadā vēl 181 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!