Foto: DELFI
Iecerēts, ka Rīgas degradēto teritoriju revitalizēšanai tiks atvēlēti vismaz 94,6 miljoni, to paredz šodien valdībā apstiprinātie darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt Rīgas pilsētas revitalizāciju, nodrošinot teritorijas efektīvu sociālekonomisko izmantošanu" īstenošanas noteikumi.

No kopējās summas Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums būs 80,4 miljoni eiro, bet nacionālais publiskais finansējums un privātais finansējums - ne mazāks kā 14,2 miljoni eiro.

Paredzēts, ka projektu īstenošanas rezultātā tiks nodrošināta Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam noteikto sabiedriski nozīmīgo objektu un prioritāri atbalstāmo degradēto teritoriju revitalizēšana, veicot maza mēroga sabiedrisku, kultūras, sporta un inženierinfrastruktūras objektu izveidi un pārbūvi, kas nodrošina kvalitatīvu un daudzveidīgu pakalpojumu piedāvājumu.

Specifiskā atbalsta programmā paredzēta tādu degradēto teritoriju attīstība, kuras kvantitatīvā izteiksmē paredzēs lielāko revitalizācijas efektu un lielākos privātos līdzieguldījumus, kā arī nodrošinās pievienoto vērtību nacionālā līmenī atbilstoši nacionālajos plānošanas dokumentos kultūras, sporta, tūrisma vai citās nozarēs noteiktajiem mērķiem un uzdevumiem.

Veicot degradēto teritoriju un objektu revitalizāciju, pamatnosacījums ir novērst šo teritoriju un objektu turpmāko degradāciju, pārbūvējot un izveidojot maza mēroga sabiedriskus objektus, tajā skaitā labiekārtojot teritoriju, un veicināt sociālekonomiskās situācijas uzlabošanos un papildināt citu, it īpaši privāto, investīciju piesaistīšanu.

Investīciju veikšana paredzēta Rīgas pilsētas teritorijās ar ievērojamu izaugsmes un attīstības potenciālu, ko raksturo izdevīgs ģeogrāfiskais novietojums, kvalitatīva infrastruktūras bāze vai labi priekšnosacījumi tās izveidei, privātā sektora interese un pašvaldības gatavība investēt šajās teritorijās, bet kurās iespējamo attīstību un investīciju ieplūdi kavē tādi faktori kā slikti sociālekonomisko vidi raksturojošie parametri, salīdzinot ar vidējiem rādītājiem pilsētā, - augsts bezdarba līmenis, noziedzība, zemi iedzīvotāju vidējie ieņēmumi, zema esošā uzņēmējdarbības aktivitāte, augsta degradēto objektu un teritoriju koncentrācija.

Kultūras ministrija būs atbildīgā iestāde, kas veiks degradēto objektu un teritoriju atlasi, savukārt projekta iesniedzējs būs Rīgas pilsētas pašvaldība vai tās izveidotas iestādes, valsts kapitālsabiedrības, tajā skaitā valsts kapitālsabiedrības, kuras veic valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, ja projekta infrastruktūrā tiek īstenota valsts iestāžu funkcija, komersanti. Noteikumi paredz iespēju projekta īstenošanā iesaistīt sadarbības partnerus.

Noteikumi paredz līdz 2022. gada 31. decembrim Rīgas pilsētas degradētajās teritorijās izveidot vai atjaunot sabiedrisko telpu ar platību vismaz 10 000 kvadrātmetri, uzcelt vai atjaunot sabiedriskās publiskās vai komercēkas Rīgas pilsētā ar platību vismaz 20 000 kvadrātmetri un atjaunot 18 objektus, kā arī palielināt privāto investīciju piesaisti attiecīgajās Rīgas apkaimēs vismaz 60 miljonu eiro apmērā, sasniedzot atbalstāmajās teritorijās iesaistīto privāto investīciju apjomu 210 000 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!