Foto: LETA

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) darbinieku rotācija varētu ietekmēt vairāku lietu izmeklēšanas gaitu, satraucas dienesta ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Latvijas televīzijas raidījumā "Tieša runa" Čerņeckis sacīja, ka ir vairākas lietas, kuru izmeklēšana šogad ir jāpabeidz. Viņš uztraucas, vai tās visas tiks pabeigtas un veiksmīgi nosūtītas kriminālvajāšanai, ja notiks darbinieku rotācija.

Turpinot Čerņecka iesākto tēmu, Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris norādīja, ka rotēt var administratīvos ierēdņus, kas vada iestādes darbu, bet "ja ir jautājums par profesionālismu, jābūt ļoti uzmanīgiem", kā piemēru minot, ka izmeklētāju, kurš desmit gadus izmeklējis konkrētus noziedzīgos nodarījumus, nevar aizrotēt strādāt par muitas uzraugu.

Tikmēr Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs (ZZS) Edgars Putra piebilda, ka šīs bažas ir dzirdētas un jāņem vērā. "Mūsu mērķis tomēr ir nonākt līdz rezultātam," viņš uzsvēra.

Savukārt Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš akcentēja, ka katram amatam tomēr ir noteiktas kompetences, kurām ir jāatbilst. Tāpat viņš aicināja atcerēties, ka, pielietojot rotāciju kā soda veidu, valsts iepriekš zaudētu tiesu rezultātā ir maksājusi kompensācijas.

Cenšoties argumentēt savas bažas, VID ģenerāldirektores vietnieks Čerņeckis sāka uzskaitīt konkrētas lietas, kuras šogad esot jāpabeidz, piebilstot, ka tajās ir saskatāms "kaut kāds politisks fons vai pat iesaistīti konkrēti politiķi, tai skaitā atzīti par aizdomās turamām personām".

Kā pirmo viņš minēja organizētu noziedzīgu grupējumu būvniecības nozarē, sakot, ka šis gadījums ticis plaši atspoguļots arī publiskajā vidē. Viņš teica, ka ir pabeigtas krimināllietas, 2016.gadā arī sodītas personas, bet tai pat laikā ir jāturpina aktīvi strādāt.

Tālāk viņš minēja divus atsevišķus organizētās noziedzības grupējumus, kuros kā klienti iesaistīti valsts lielākie mētālapstrādes uzņēmumi. Lietās arestēti "milzīgi" īpašumi. 2016.gadā tās jāpabeidz, norādīja VID amatpersona.

Turpinot uzskaitījumu, Čerņeckis nosauca "Naftas lietu", sakot, ka ir aizturēts starptautisks organizētās noziedzības grupējums, 2016.gadā lieta jāpabeidz un izmeklēšana jāturpina Eiropas valstīs.

Viņš minēja arī kādu grupējumu, no kura izdalīta lieta pret Saeimas deputātu. Arī šī lieta 2016.gadā esot jāpabeidz.

Tika nosaukta arī "Spirta lieta" - izņemts liels spirta daudzums, veikti citi pasākumi, tai skaitā anulēta licence. Šogad norit aktīvs darbs, ir iespējamas jaunas krimināllietas, teica Čerņeckis.

Noslēgumā VID ģenerāldirektores vietnieks minēja arī "Panamas lietu", sakot, ka pret fizisku personu ir sākta krimināllieta par amatpersonas deklarāciju, tomēr pārtraukts, nepaguva paturpināt sacīto.

Kā ziņots, VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozoli (ZZS) iesniegusi Finanšu policijas un VID atbildīgo amatpersonu novērtējumu un priekšlikumus, kā atbrīvot no darba dienestā darbiniekus, pār kuriem krīt šaubu ēna un ir aizdomas par negodprātīgu rīcību.

Finanšu ministre uzdeva Pētersonei līdz 1.maijam nodrošināt, lai tie darbinieki, uz kuriem kritusi nopietna aizdomu ēna, vairs nestrādātu VID struktūrās.

Reizniece-Ozola arī uzdeva veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būs regulārs, un ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!