Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šobrīd ar Krimināllikuma grozījumiem ir apmierināts.

Vējonis žurnālistiem norādīja, ka pirms dot galējo vērtējumu par izmaiņām Krimināllikumā, jāsagaida Saeimas lēmums ceturtdien. Vienlaikus šobrīd ar likuma saturu viņš ir apmierināts un ir priecīgs, ka Saeimā bijušas debates par piedāvātajiem grozījumiem.

Valsts prezidents informēja, ka sākotnējā versija, kurai viņš izteica iebildumus, ir labota. Tāpat Vējonis atzina, ka pieaicināto ekspertu - gan tiesībsarga, gan Latvijas pārstāvja Cilvēktiesību tiesā - atzinums par piedāvātajiem likuma grozījumiem bija pozitīvs. Eksperti arī pauduši, ka tie nav pretrunā ar cilvēktiesībām un Satversmi.

Vējonis pauda, ka krimināllikuma normas "Par valsts noslēpumu" izskatīšana iepriekš tika atlikta uz divām nedēļām, lai varētu piesaistīt papildu ekspertus un rast precīzu formulējumu, par ko satraukums bijis žurnālistiem.

Jau ziņots, ka Vējonis iepriekš pauda, ka piedāvātie Krimināllikuma normu formulējumi var radīt pamattiesību aizskārumus: vārda brīvība, pulcēšanās un biedrošanās brīvība tāpat kā tiesiskas valsts principi ir mūsu valsts pamatvērtības, tāpēc ir jāizstrādā nepārprotams regulējums, kas nepieļauj šo pamattiesību aizskārumu. Tāpat prezidents norādīja, ka sasteigti tiek lemts par valstij būtiskiem jautājumiem.

Valsts prezidents vērsa Saeimas uzmanību uz vairākiem strīdīgiem likuma grozījumu formulējumiem, kur nepieciešamas skaidrākas un precīzākas redakcijas, lai piedāvātie normu risinājumi nenonāktu pretrunā Satversmei un Latvijas starptautiskajām saistībām.

Savukārt Saeimas Juridiskā komisija vairākkārt diskutēja par Krimināllikuma grozījumiem.

Trešdien komisija nolēma virzīt grozījumus balsojumam Saeimā, pagaidām izslēdzot pantu par valsts noslēpuma nelikumīgu iegūšanu, par ko diskusijas tiks turpinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!