Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atgūstas un ar laiku tā darbs uzlabosies, žurnālistiem sacīja ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Šādi premjerministrs izteicās, komentējot otrdien valdībā izskatīto Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas Latvijas novērtējuma ziņojumā paustās bažas par KNAB darbību.

Premjerministrs arī norādīja, ka OECD rekomendācijas var interpretēt dažādi. Viņš teica, ka arī politiķiem un ministriem ir mazāk jātraucē biroja darbā, tā darbu komentējot retāk.

"Jebkurā gadījumā KNAB notiek arī reorganizācijas process, un es domāju, ka viņi atgūstas," sacīja Kučinskis.

Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupa Latvijas 2.fāzes ziņojumā norāda uz nopietnām bažām par KNAB īstenoto personālpolitiku, kuras rezultātā ir cietis KNAB izmeklēšanas darbs. Pēc viņu teiktā, Latvijai būtu proaktīvāk jāizmeklē jebkuras aizdomas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas gadījumiem, kā arī ar to saistītos noziedzīgos nodarījumus, piemēram, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana un grāmatvedības pārkāpumi, uzskata OECD. Tāpat ir nepieciešams pastiprināt noziedzīgo nodarījumu apkarošanu, nodrošinot atbilstošas apmācības un ciešāku savstarpējo sadarbību starp tiesībsargājošām iestādēm un prokuratūru.

Darba grupa arī paudusi aicinājumu Latvijas valdību turpināt atturēties no jebkādiem komentāriem par KNAB darbību, kas var radīt risku, ka varētu rasties priekšstats par politisko iejaukšanos KNAB darbā.

Ziņojumā paustas nopietnas bažas par to, ka Latvija nav atbilstoši risinājusi būtiskus ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju saistītus riskus attiecībā par Latvijas banku klientiem – nerezidentiem. Ziņojumā norādīts, ka esošie pasākumi, kas vērsti uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas atklāšanu, nav bijuši pietiekami efektīvi, un nav spējuši atklāt liela apjoma noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, par ko ir bijušas ziņas Latvijas plašsaziņas līdzekļos. Tāpēc Latvijai tiek rekomendēts pieprasīt, lai tās bankas, kuras sniedz pakalpojumus nerezidentiem, ievieš stingrākus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!