Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs sola apstrīdēt tiesā savu atbrīvošanu no darba KNAB. Viņš pieļauj, ka viņa atbrīvošana esot politiķu uzdots mājasdarbs KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam.

Jurašs atzīmēja, ka visas pirms KNAB likuma grozījumu pieņemšanas paustās bažas ir īstenojušās - šādi grozījumi esot pieņemti, lai atvieglotu atbrīvošanos no KNAB vadībai netīkamiem darbiniekiem.

Jurašs uzskata, ka KNAB veiktā reorganizācija ir prettiesiska un nepamatota. Tās mērķis ir atbrīvoties no nevēlamiem darbiniekiem, kuru viedoklis nesakrīt ar vadības viedokli. Argumenti rīkojumā par dienesta tiesisko attiecību izbeigšanu ar mani ir pietiekami komiski un juridiski nepamatoti, piebilda Jurašs.

"Pēdējā laikā atsevišķu politiķu izteikumi liek domāt, ka Streļčenoks, iespējams, nav neatkarīgs savu lēmumu pieņemšanā. Vēl vairāki apkarošanas bloka darbinieki būs atbrīvoti no darba un, visdrīzāk, tiks apgrūtinātas biroja spējas izmeklēt nopietnus noziegumus. Es varu minēt, ka, iespējams, viņam bija mājasdarbs no politiķiem, bija jāpaveic atsevišķi uzdevumi, piemēram, Jutas Strīķes atbrīvošana un citu atsevišķu apkarošanas bloka darbinieku jautājums. Vai izpildot šādu, iespējamo, mājasdarbu Streļčenokam ir garantēta atkārtota pārvēlēšanu, to grūti pateikt," izteicās Jurašs.

Jurašs nenosauca politiskos spēkus, kuri, viņaprāt, būtu devuši Streļčenokam kādus uzdevumus. Ja sekojat līdzi politiskajai dienaskārtībai, tad nav grūti iedomāties, kas ir galvenie spēlētāji, piebilda Jurašs.

Par KNAB izmeklētajām un aizsāktajām lietām un vai tās ir saistītas ar politiski ekonomiskajiem grupējumiem, Jurašs nedrīkstot stāstīt, taču viņš ar interesi sekošot, kā attīstīsies iepriekš ierosinātās lietas.

Pēc augusta Jurašs plānojot kādu laiku atpūsties no "birojā valdošā vājprāta" un cer, ka bez darba nepalikšot, tāpēc jādomā, kur savas zināšanas korupcijas apkarošanā izmantot. Viņš gan pieļauj, ka jauna darba atrašana, tāpat kā kolēģiem, kuriem draud atbrīvošana, var nebūt viegla, jo jāņem vērā valstī esošā "politiskā nokrāsa ar dienaskārtību veidojošajiem politiķiem".

"Mēs neesam vienādās pozīcijās un mums nav administratīvo līdzekļu. Tas nav mazsvarīgi. Vai cīņa ir zaudēta, grūti pateikt. Nākas reizēm atkāpties, lai atspertos," nobeigumā uzsvēra Jurašs.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Streļčenoks izdevis rīkojumu, kas paredz izbeigt dienesta tiesiskās attiecības ar KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju Juri Jurašu.

Streļčenoka parakstītais rīkojums, kuru Jurašs saņēmis otrdien paredz, ka ar 15.augustu tiks izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar Jurašu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

Jurašs, kurš ir viens no asākajiem Streļčenoka kritiķiem, strādāja KNAB no 2003.gada, bet no 2005.gada maija vada Operatīvo izstrāžu nodaļu.

Streļčenoks pirms došanās atvaļinājumā nolēmis atbrīvot no amata ilggadējo KNAB darbinieci Jutu Strīķi. Streļčenoks pagājušajā piektdienā parakstījis rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu Strīķei. Disciplinārsods ir atbrīvošana no amata.

Disciplinārlieta pret Strīķi bija ierosināta 2016.gada 9.februārī saistībā ar viņas it kā neatrašanos darbavietā 2015.gada beigās un šī gada sākumā.

Daļa KNAB esošie un nu jau bijušie darbinieki tiesājas pret KNAB, piemēram, par disciplinārsodiem un citiem KNAB lēmumiem. Visvairāk prasību tiesā iesniegušas Ilze Draveniece un Strīķe. Tāpat prasību iesniedzis KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības valdes loceklis Juris Pujāts, Jurašs un Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore.

KNAB nesen ir veiktas strukturālas izmaiņas un tā rezultātā ir likvidēta Darbības nodrošinājuma nodaļa un vairākas amata vietas, bet tā vietā izveidota Informācijas analīzes nodaļa, kas veiks analītisko funkciju.

KNAB 1.jūnijā informēja, ka tiek likvidēta Darbības nodrošinājuma nodaļa un atsevišķas amata vietas funkcionāli saistītās nodaļās un izveidota jauna nodaļa, kas veiks analītisko funkciju. KNAB mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka Darbības nodrošinājuma nodaļā šobrīd strādā pieci cilvēki - tie visi ir galvenie speciālisti. Taču, kā paskaidroja KNAB Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte, kopumā tiks likvidēti 22 amati, bet divi nodarbinātie tiks pārcelti.

Darbiniekus, kuru amati tiks likvidēti, vērtēs speciāla komisija, kas izvērtēs šo cilvēku atbilstību jaunizveidoto amatu prasībām. Šī komisija tiks izveidota ar KNAB priekšnieka rīkojumu.

Reorganizācija tiek pamatota ar Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) akceptēto jauno KNAB reglamentu, uz kuru balstoties Streļčenoks izdevis rīkojumu par izmaiņām KNAB struktūrā, darbinieku sarakstā un amatu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!