Foto: LETA

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (S) nosūtījis iesniegumu ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un valsts kontrolierei Elitai Krūmiņai ar lūgumu uzsākt pārbaudi par valsts aizsardzībai atvēlēto 250 miljonu eiro izlietojumu Latvijas armijas mehanizācijas projekta ietvaros, cita starpā, iegādājoties 123 lietotus bruņutransportierus, portālu "Delfi" informēja frakcijas "Saskaņa" konsultante Katrīna Iļjinska.

"Ir acīmredzama noziedzīga nolaidība un izšķērdēšana, atsakoties no jauna bruņojuma iegādes, pretēji, piemēram, Igaunijas un Lietuvas lemtajam, un tā vietā iepērkot Lielbritānijā norakstītu tehniku. Lēmums savā būtībā ir nepareizs, jo padarījis absolūti neefektīvu valsts aizsardzības spēju īstenošanu mūsdienu apstākļos," iesniegumā uzsver Elksniņš.

"Pastāv arī jautājums par korupciju pašā Aizsardzības ministrijā, atsevišķu uzņēmumu lobēšanā komunikācijā ar Lielbritānijas uzņēmumu BAE "Systems Global Combat Systems Limited" un iedalīto līdzekļu izlietojumu Latvijas armijas mehanizācijas projekta ietvaros. Nebrīnīšos arī, ja kāds Pabriks no "Vienotības" mainīs dzīvesvietu uz Lielbritāniju," pauž Elksniņš.

Tikmēr, kā iepriekš norādījusi ministrija, šī kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar augstu mobilitāti. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla – visur, kur nav purva. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Bruņumašīnas CVRT (Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked)) Lielbritānija ir izmantojusi dažādos mūsdienu konfliktos, tostarp Afganistānā un Irākā. CVRT bruņumašīnām ir astoņi pamata modeļi - "Scorpion", "Striker", "Spartan", "Samaritan", "Sultan", "Samson", "Scimitar" un "Sabre" - kas tiek lietoti dažādu kaujas uzdevumu pildīšanai. Bruņumašīnām ir trīs līdz septiņu cilvēku ekipāža, kuras izmērs ir atkarīgs no tās modeļa un gaidāmā kaujas uzdevuma pildīšanas. Lielbritānijā CVRT bruņumašīnu ražošana tika uzsākta 1970. gadā. Latvijai tiek piegādātas modernizētas un uzlabotas kaujas mašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!