Foto: AP/Scanpix

Cīņai pret terorismu joprojām jāpaliek globālās sadarbības prioritātei, un vardarbīgo ekstrēmismu var palīdzēt novērst cilvēktiesību un labas pārvaldības ievērošana, uzrunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 71. sesijā trešdien Ņujorkā pauda Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Vienlaikus ar nepieciešamajiem militāriem un drošības pasākumiem "Daesh" un līdzīgu teroristisko grupējumu apkarošanai mums ir jāvēršas pret pamata cēloņiem, kuru dēļ cilvēki pievēršas vardarbīgam ekstrēmismam," atzina Raimonds Vējonis.

''Starptautiskajai sabiedrībai nepieciešams plāns noturības veidošanai tajās kopienās, kas gadiem ilgi ir cietušas teroristiskā grupējuma "Daesh" barbarisko varu. Tas prasīs arī vietējo
iedzīvotāju gribu un gatavību veidot savu nākotni, pamatojoties uz tiesiskumu un cilvēktiesībām, tādējādi novēršot faktorus, kas veicina radikalizāciju, ekstrēmismu un terorismu.''

Prezidents uzsvēra, ka ANO vairāk nekā jebkad jāspēj stāties pretī izaicinājumiem pasaules mieram un attīstībai.

"Visiem cilvēkiem ir tiesības dzīvot mierā un drošībā savā valstī," pauda Vējonis. "Izšķiroša politiska rīcība, lai risinātu un novērstu konfliktus, kuri izraisa masveida pārvietošanos un ciešanas, ir aktuālāka nekā jebkad agrāk. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāatrod politiski risinājumi."

"Konflikti, nabadzība, katastrofas un klimata pārmaiņas ir izraisījušas lielu bēgļu un migrantu grupu pārvietošanos. 125 miljoniem cilvēku visā pasaulē izmisīgi nepieciešama humanitārā palīdzība," norādīja Raimonds Vējonis. Viņš uzsvēra nepieciešamību rast ilgtspējīgus risinājumus, lai nodrošinātu izglītības, nodarbinātības un uzņēmējdarbības iespējas pārvietotām personām ieilgušu krīžu un konfliktu laikā un sniegtu atbalstu kopienām un valstīm, kuras uzņem šos cilvēkus.

Savā uzrunā Valsts prezidents uzsvēra arī drošības situāciju Eiropā, norādot, ka Latvijai Eiropas austrumos esošo kaimiņvalstu stabilitāte un drošība ir stratēģiska prioritāte, viens no Latvijas ārpolitiskās darba kārtības centrālajiem jautājumiem.

"Starptautiskajai sabiedrībai ir jāstrādā, lai veicinātu mierīgu konflikta atrisināšanu Ukrainas austrumos. Visām pusēm jāizpilda savas saistības saskaņā ar Minskas nolīgumu un jāīsteno Minskas process," sacīja Vējonis.

Prezidents no 18. līdz 25. septembrim ir darba vizītē ASV, kur piedalās ANO Ģenerālās asamblejas 71. sesijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!