Foto: Aizsardzības ministrija
Ceturtdien, 13. oktobrī, starptautisko militāro mācību "Detonators 2016" ietvaros, Cekules bijušās munīcijas noliktavas teritorijā rosījās vairāk nekā 140 karavīri, kas attīrīja apkārtni no sprādzienbīstamiem priekšmetiem, portālu "Delfi" informēja kapteine Sandra Brāle.

Viņa norādīja, ka mācību mērķis ir meklēt un iznīcināt konvenciālo munīciju, kā arī veicināt savstarpējo sadarbību nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas taktikā un procedūrās.

Mācībās "Detonators 2016" piedalās vairāk nekā 140 karavīru no Latvijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Luksemburgas, Norvēģijas, Vācijas, Beļģijas un Zviedrijas bruņotajiem spēkiem. Tāpat tās apmeklējuši arī novērotāji no Slovēnijas, Ukrainas, Kanādas un Ungārijas. Karavīrus ar savu klātbūtni pagodināja arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Ziņots, ka starptautiskās militārās mācības "Detonators 2016" notiek no šā gada 7. līdz 17. oktobrim. Tāpat vēstīts, ka Cekules munīciju noliktava tika izmantota militārām vajadzībām periodā no 1920. līdz 1995. gadam.

Kapteine Brāle atgādina - liels skaits munīcijas vienību tika izmētāts apkārtnē II Pasaules kara laikā, kad PSRS armijas partizāni uzspridzināja šīs noliktavas.

Šobrīd 240 hektāru lielā teritorija ir viens no lielākajiem piesārņotajiem objektiem ar nesprāgušo munīciju Latvijā. Tā kā tā nav apsargāta un vairums sprādzienbīstamo priekšmetu atrodas zemes virskārtā, iedzīvotāju veselība un dzīvība ir pakļauta riskam, norāda kapteine Brāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!