Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) noliedz laikraksta "Diena" ziņoto par plānu Latvijā ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem izveidot 16 apriņķus.

Intervijā "Latvijas Avīzei" viņš norāda, ka nezina, no kurienes radusies karte un skaitļi, kas liecinātu par apriņķu izveidi.

"Nezinu, no kurienes radusies karte un šie skaitļi. Pamatnostādnēs noteikts, ka šīs teritorijas jāveido ap reģionālajiem un nacionālas nozīmes attīstības centriem. Jā, pastāv otrs virziens, ko aizstāv lielās pilsētas – toreiz bija runa par deviņām sadarbības teritorijām, ko Saeimā pirms laba laika iesniedza deputāts Kučinskis. Pērn darba grupā darbu beidzām ar vienošanos par 29 sadarbības teritorijām. Jā, varam diskutēt, ka viena vai otra attīstības centra attīstība nav bijusi tik viennozīmīgi laba un reālā izaugsme notiek lielākā centrā. Starpvarianti ir iespējami. Bet uz diskusiju ejam ar projektu par 29 sadarbības teritorijām," skaidro ministrs.

Viņš ar norāda, ka sadarbības teritoriju skaits var but mazāks par 29, taču šobrīd neesot plāna par konkrētu skaitu 16, kā arī paudis sašutumu, kāpēc žurnālisti tiražē vārdu "apriņkis", jo ministrija par apriņķu izveidošanu nedomājot.

"Pašām pašvaldībām ir dažādi viedokļi. 8. oktobrī VARAM prezentēja šo projektu Latvijas Pašvaldību savienībā, un vienam no tās biedriem bija viedoklis, ka vajadzētu tikai deviņas. Pluss – tad iezīmējas lielās pilsētas kā nacionālas nozīmes attīstības centri, kurām ir vēsturiska sadarbība ar apkārtējām teritorijām transporta, civilās aizsardzības un arī izglītības jomās."

Par jauno administratīvi teritoriālo dalījumu ministrijai līdz gada beigām jāpabeidz konsultācijas ar pašvaldībām, bet līdz 2017. gada martam jāiesniedz grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, tajā nosakot sadarbības teritorijas.

Sadarbības teritoriju modelis bija maigākais variants, ko vēl Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdībā piedāvāja ministrs Kaspars Gerhards.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!