Foto: Shutterstock
No septiņiem speciālistiem, kuri piekrita palīdzēt pazuduša cilvēka atrašanā, neviens tā arī neievēroja, ka palīdzību prasa pats "pazudušais" cilvēks. Vairāki no šiem gaišreģiem arī apgalvoja, ka viņš, visticamāk, ir miris, tajā skaitā arī situācijā, kad pats meklētais cilvēks sēdēja gaišreģim pretim, viņa kabinetā, pirmdien vēsta LTV radījums "Aizliegtais paņēmiens".

Raidījuma eksperimentā kāda zīlniece arī norādījusi, ka pazudušais un fotogrāfijā redzamais cilvēks atrodas jau Krievijā, lai gan viņš arī tobrīd atradās viņas kabinetā. Žurnālisti secinājuši, ka šobrīd Latvijā ir ļoti daudz dažādu cilvēku, kas gan par velti, gan samaksu piedāvā savu palīdzību cilvēku meklēšanā – gaišreģi, zīlnieki, dziednieki un dažādi ekstrasensi.

Tiek arī atgādināts, ka pirms kāda laika cilvēku meklēšanas brīvprātīgo organizācija "bezvests.lv" paziņoja, ka ar viņiem vairs nesadarbosies, jo ne reizi viņu sniegtā informācija nav atbildusi patiesībai, turklāt šādi gaišreģi, izsakot savus minējumus, visbiežāk nevis dod labumu pazudušo cilvēku radiniekiem, bet tieši pretēji - nodara ļaunumu. Savukārt no valsts puses šobrīd šī joma nekādā veidā netiek regulēta.

"Aizliegtā paņēmiena" eksperimenta laikā žurnālists uzdevās par kāda pazuduša jaunieša draugu, kurš gan telefoniski, gan klātienē meklē gaišreģu palīdzību, cenšoties noskaidrot, kur palicis draugs, kas pēdējo reizi zvanījis no Balviem, teicis, ka noslēdzis veiksmīgu nekustamo īpašumu darījumu, devies uz Rīgu, bet tā arī pazudis. Kādā ceļmalā esot atrasta viņa mašīna.

Eksperimenta laikā gaišreģiem tika rādīta pazudušā puiša fotogrāfija, bet patiesībā fotogrāfijā redzamais puisis pats gan zvanīja gaišreģim, gan bija ieradies pie viņa vizītē. Vienīgā atšķirība – puisis fotogrāfijā bija ar gariem matiem, bet klātienē ar īsiem un ar optiskajām brillēm. Neviens no speciālistiem to nepamanīja, bet izteica dažādus minējumus, kur pazudušais draugs varētu atrasties un vai viņš ir dzīvs, vai miris.

Piemēram, dziednieks Pēteris Lejiņš, kurš konsultē pēc fotogrāfijas telefoniski par 10 eiro, sazvanīts fotogrāfijā redzamajai personai atzinis: "Man nav nekas labais, ko teikt. Drīzāk, ka viņa vairs nav vai viņš ir totāli. Totāli, es nezinu, slimnīcā komā vai kaut kas tamlīdzīgs. Un saprāts viņam nedarbojas. Nekas tāds iepriecinošs nav."

Cits dziednieks Andris Krūmiņš, kurš gan naudu neprasa, arī savās prognozēs bijis tiešs: "Nu, diemžēl es jums neko iepriecinošu nevarēšu pateikt. (..) Man tā iet, ka viņš, jā, ka, izskatās, kad ir auksts. (..) Varētu būt, ka viņš atrodas, ir tāda vieta Dubļava vai Lemešava. (..) Tur izskatās, ka ir kaut kādam saimniekam saimniecība. Tā Dubļava varētu būt pat mājas vārds. (..) Vajadzētu jums aizbraukt uz turieni nu tā, tīri painteresēties, kas tur pa cilvēkiem apmēram tajā pusē."

Viņam pievienojies arī dziednieks Rolands Tiltiņš, kurš konsultējis pa telefonu un naudu nav prasījis: "Tā bilde jau nav tik kvalitatīva, lai es izteiktu kādu dogmu. Neuzskati to manu teikto par dogmu, ja. Es izsaku tikai savu viedokli. Un viedoklis mans ir tāds, ka viņa nav starp dzīvajiem un es uzskatu, ka tā ir vardarbīga nāve. (..) Man tādas aizdomas, ka viņš varētu būt ūdenī".

Savukārt dziednieks Juris Krancis par 20 eiro konsultējis klātienē, kad viņu apmeklējusi fotogrāfijā redzamā persona. "Rāda, ka tomēr ir dzīvs. (..) Rāda, ka viņš ir atgriezies atpakaļ Balvu pusē. (..) Viņš neslēpjas, drīzāk viņš ir kaut kādā telpā. Bet viņš it kā pats neslēpjas. (..) Viņš ir tādā tā kā miglā, tā kā noreibis. (..) Grūti saprast, bet galvenais, es saku, nerāda, ka ir beigts, jo nav aukstums. Tad parasti man, kā saka, zosāda augšā un villa augšā," sacījis dziednieks.

Pesimistiskāks savos pareģojumos bijis Bruno Pavlovičs, kura konsultācija arī maksā 20 eiro. "Kā es skatos, tā es redzu, ka slikti ar sirdi viņam. Slimnīcas apzvanījāt? Bēdīgs skats. Nez vai ir dzīvs. (..) Ja cilvēks ir slims, tad man baigi grūti ir pateikt, vai viņš ir dzīvs, var neredzēt. Man šķiet, ka viņš ir pie Dieva aizgājis. (..) Bet viņš jau nav viens pats bijis. Tur vēl ir kāds vīrietis. Vai tik viņu nav novākuši. Tāds skats rādās. (..) Redzu mašīnu, gaišu mašīnu. Tur kaut kas ir bijis. Kaut kas ir bijis tāds, bet man šķiet, ka nav dzīvs," sacījis eksperts.

Savukārt zīlnieces Valērijas konsultācija maksājusi 30 eiro. "Ja amulets slieksies uz leju, tad miris, ja augšu, tad dzīvs. Reizēm ir caurums kaut kāds. (..) Jā, viņš ir dzīvs, bet viņš ir piekauts. (..) Viņš ir kaut kur Krievijā vai Baltkrievijā. (..) Bet, ko viņš tur dara? Viņš tur tika paņemts kādā ražošanā. Un ne slikti. Bet, kāpēc viņš nezvana, tāpēc, ka nav ko teikt. Ja viņu pieņēma darbā kaut kādā piena kombinātā, ko viņš teiks, ka govis slauc? Tā kā vispār nekas. (..) Jebkurā gadījumā, pēc tam, kad viņu piekāva un aplaupīja, viņu kaut kur aizveda, bet viņš ir dzīvs," sacījusi zīlniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!