Foto: Latvijas armija

Visvairāk iedzīvotāji uzticas izglītības iestādēm, Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem (NBS) un baznīcai, atsaucoties uz SKDS pētījumu, trešdien vēsta “Neatkarīgā Rīta Avīze”.

SKDS pētījums par iedzīvotāju uzticēšanos institūcijām liecina, ka uzticības krīze sabiedrībā top arvien dziļāka. Ja iepriekš iedzīvotāji ar katru gadu arvien izteiktāk neuzticējās politiskajām institūcijām, tad tagad uzticības kritumu piedzīvo arī daudzas citas jomas, sākot no represīvajām iestādēm un beidzot ar medijiem.

Laikraksts atzīmē, ka reitings tiek veidots, no pozitīvo vērtējumu īpatsvara atņemot negatīvos vērtējumus.

Laikraksts vēsta, ka Ministru kabinetam uzticas vien 19% respondentu, Saeimai – 12%, bet politiskajām partijām – 7%. Attiecīgi reitingu skalā valdība iegūst mīnus 53,6 punktus, parlaments mīnus 69,7, bet partijas mīnus 78,9 punktus.

Attiecībā uz topa pirmajām trīs vietām, attiecībā uz izglītības iestādēm un NBS uzticības ziņā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pat minimāli pozitīva tendence, bet attiecībā uz uzticību baznīcai – neliels kritums.

Uzticības ziņā Valsts prezidents, kurš ir ceturtajā pozīcijā, ir piedzīvojis kritumu par 12,6 punktiem, paliekot vairs tikai nedaudz uzticamāks par radio.

Kopumā Raimonda Vējoņa valdīšanas laiks tiek vērtēts ar plusa zīmi. SKDS direktors Arnis Kaktiņš atzīmējis, ka šāda labvēlība skaidrojama gan ar šā amata ierobežotajām pilnvarām, gan arī prezidenta personību. No svara bijusi arī sabiedrības līdzjūtība laikā, kad Vējonis bija sasirdzis.

Šogad uzticības reitingā piedzīvoti arī kritieni – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs piedzīvojis kopš 2010. gada zemāko punktu – reitings samazinājies no mīnus 3,6 uz mīnus 28,4 punktiem. KNAB uzticas vairs tikai 29% respondentu.

Tāpat uzticības krīzi piedzīvojis Valsts ieņēmumu dienests, no pozitīvajiem 9,3 punktiem nokrītot līdz mīnus 19,6.

Laikraksts atzīmē, ka arī sabiedrības uzticēšanās medijiem ir kritusies, un visvairāk cietuši ziņu portāli internetā. No 6,5 punktiem plusā uz mīnus 7,5. Kā iemesls tam tiek minēts informācijas karš ar Krieviju. Uzticība ir iedragāta visiem medijiem, ieskaitot televīziju, radio un drukāto presi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!