Foto: Shutterstock

Lai vairotu iedzīvotāju uzticību tiesu sistēmai, Valsts prezidents Raimonds Vējonis mudinājis tiesnešus iesaistīties esošo problēmu risināšanā un uzņemties iniciatīvu tiesu darba uzlabošanā.

"Lai sekmētu sabiedrības uzticēšanos tiesām un likuma varai, svarīga ir tiesu varas un tiesnešu iesaistīšanās esošo problēmu risināšanā, atvērtība diskusijām ar sabiedrību un gatavība pārmaiņām," tikšanās laikā ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču paudis Vējonis.

Prezidents uzsvēris sakārtotas un drošas tiesiskās vides nozīmi ikvienam valsts iedzīvotājam, kā arī Latvijas tautsaimniecības izaugsmei. "Sabiedrībai saprotami tiesu spriedumi un tiesu prakses noteiktība, lietu izskatīšana saprātīgos termiņos un tiesnešu aktīva iesaiste sabiedrībai svarīgās tiesībpolitiskās diskusijās stiprinās ne tikai pašu tiesu varu un ticību taisnīgumam, bet arī Latvijas valstiskumu," teicis Vējonis.

Kā informē prezidenta preses dienests, abas amatpersonas bijušas vienisprātis, ka nepieciešams uzlabot tiesu darbu, lai sekmētu iedzīvotāju un uzņēmēju uzticēšanos tiesu sistēmai. Kā vienu no risinājumiem, Augstākās tiesas priekšsēdētājs minēja Vējoņa pērn iesniegto likuma ierosinājumu par Tieslietu padomes darba pilnveidošanu, kura virzība Saeimā līdz šim nav notikusi. Savukārt prezidents uzsvēris, ka izšķiršanās par rosinātajiem grozījumiem likumā "Par tiesu varu" šobrīd ir likumdevēja rokās un Saeimas ziņā ir izlemt par jaunu priekšnoteikumu radīšanu, lai pati tiesu vara varētu vairāk iesaistīties tiesu darba pilnveidošanā. Tāpat jāmeklē risinājumi, lai tiesnešu atalgojums padarītu konkurētspējīgu un veicinātu labāko nozares profesionāļu piesaisti tiesu sistēmai.

Tikšanās laikā Bičkovičs informēja Vējoni par aizvadītā gada rezultātiem un jaunajām aktualitātēm Augstākajā tiesā un tiesu sistēmā kopumā. Abas amatpersonas pārrunāja tiesu reformas norisi un tās ietekmi uz lietu izskatīšanas termiņiem. Prezidents atzinīgi novērtējis lietu izskatīšanas ilguma samazināšanos, īpaši civillietās, un aicināja pašu tiesu varu ar esošajiem resursiem rast risinājumus, lai lietu izskatīšana kļūtu ātrāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!