Foto: DELFI

2016. gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saistībā ar interešu konflikta novēršanas pārkāpumiem sodījis 136 valsts amatpersonas, liecina KNAB gada pārskata ziņojums.

KNAB informē, ka valsts amatpersonu darbības kontroles jomā 2016. gadā birojs kopumā sācis 442 resoriskās pārbaudes un tikpat pārbaužu arī pabeidzis. Izskatot iesniegumus un sūdzības par valsts amatpersonu iespējamo darbību interešu konflikta situācijā, vienlaicīgi pārbaudīta šo valsts amatpersonu deklarācijās norādītā informācija.

Resoriskajās pārbaudēs atbilstoši savai kompetencei birojs pērn pārbaudījis 872 amatpersonas, izvērtējot 1346 amatpersonu deklarācijās norādītās ziņas.

Saistībā ar valsts amatpersonām noteikto interešu konflikta ierobežojumu, aizliegumu un pienākumu neievērošanu pārskata periodā 198 gadījumos sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lieta.

Gada laikā KNAB pieņēmis 216 lēmumus administratīvā pārkāpuma lietās. Ar naudas sodu sodītas 136 valsts amatpersonas par kopējo summu 12 545 eiro. Savukārt 12 gadījumos atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam piemērota nosacīta daļēja atbrīvošana no naudas soda samaksas 50% apmērā.

KNAB skaidro, ka 2016. gadā 66 gadījumos ziņas par administratīvo pārkāpumu bijušas pietiekamas, lai birojs konstatētu, ka izdarītais pārkāpums ir maznozīmīgs, un pieņemtu lēmumu nesākt administratīvā pārkāpuma lietvedību, izsakot mutvārdu aizrādījumu.

Biroja aplēses liecina, ka saskaņā ar likuma par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā pērn KNAB septiņām personām lūdzis atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus par kopējo summu 2501 eiro. Savukārt, pamatojoties uz biroja pieņemtajiem lēmumiem, amatpersonas 2016. gadā valsts budžetā pārskaitījušas administratīvo naudas sodu kopsummā 14 043 eiro.

Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā normu piemērošanu 2016. gadā KNAB sniegti 166 rakstiski skaidrojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!