Foto: Shutterstock
Ceturtdien tiks uzsākta pirmslaulību kursi pāriem, kuri vēlas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā. Kursu ietvaros pirmie 10 pāri varēs iegūt zināšanas un veidot izpratni par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētiskajiem un sadzīves aspektiem.

Kā pārliecinājās portāls "Delfi", uz pirmslaulību kursu pirmajām apmācībām Rīgā desmit cilvēku grupa ir nokomplektēta, tomēr programmas organizatori laipni aicina pieteikties uz nākamajām nodarbībām, kas sāksies pēc tam, kad pirmā grupa mācību kursu būs pabeigusi.

Vienlaikus portāls "Delfi" vienā no Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļām noskaidroja, ka interese par pirmslaulību mācību programmu nav liela un cilvēki aktīvi kursiem nepiesakās.

Kursus Rīgā nodrošina biedrība "Svētās Ģimenes Māja". Tie norisināsies vienu reizi nedēļā, plānotas vismaz četras tikšanās reizes.

Kā portālu "Delfi" informēja Tieslietu ministrijā (TM), katrā mācību dienā tiks apgūtas zināšanas dažādiem katrai ģimenei svarīgiem finanšu, sociāliem un juridiskiem jautājumiem, kā arī par ģimenes psiholoģiju un konfliktu risināšanas stratēģijām, tādējādi gūstot pozitīvu pieredzi laulības noturības stiprināšanā.

Pirmslaulību apmācību programma sastāv no četriem moduļiem: pirmais – finanšu pratība – nodrošinās zināšanas par naudas pārvaldību; otrais – laulību tiesiskie aspekti – sniegs zināšanas par laulību tiesisko dabu; trešais – laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti – nodrošinās izpratni par uz savstarpēji cieņu balstītām attiecībām ģimenē; savukārt ceturtais informēs par vecāku pienākumiem un atbildību.

Kā uzsver TM, katra moduļa satura izklāsts tiks īstenots profesionāla lektora vadībā. Kursi norisināsies, izmantojot abpusējas diskusijas par konkrētu tēmu, viedokļu apmaiņu, situāciju analīzi un tamlīdzīgi.

Pirmslaulību apmācību programma 2017. gadā tiek īstenota kā pilotprojekts, kura ietvaros ir iespējams apmācīt 50 pārus visā Latvijā. Apmācību programma ir brīvprātīga un bezmaksas. Pirmslaulību apmācību programmai var pieteikties jebkurā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā.

Pirmslaulību apmācību programmai kopumā uz šo brīdi ir pieteikušies 13 pāri visā Latvijā – 10 pāri ir vēlējušies mācīties Rīgā, divi pāri – Cēsīs un viens pāris – Rēzeknē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!