Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadība uz 4. jūliju pārcēla sarunas ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra arodorganizāciju par iespējamo protesta akciju.

Kā ziņots, arodorganizācija, solidarizējoties ar ģimenes ārstu pieteikto streiku, arī ir gatava rīkot protesta akciju no 1.augusta.

NMPD direktore Sarmīte Villere sarunā norādīja, ka ir skaidrs tas apstāklis, ka kopīga valdes lēmuma vai darbinieku kopsapulces par protesta akciju arodorganizācijas nav bijis, kā arī nav noteiktu prasību, tostarp par atalgojumu, par ko arodorganizācija būtu vienojusies.

Villere sacīja, ka tikšanās bija paredzēta šodien, tomēr uz to ieradās divi no pieciem valdes locekļiem, līdz ar to viņa sazinājās ar Rīgas reģionālā centra arodorganizācijas vadītāju Genādiju Rusanovu, vienojoties par tikšanos rīt, 4. jūlijā, pulksten 15.

NMPD vadītāja piebilda, ka patlaban Rīgas reģionā nav informācijas, ka kāds no darbiniekiem būtu vērsies ar iesniegumu, lai oficiāli lūgtu pāriet darbā uz pusslodzi.

Savukārt arodorganizācijas pārstāvis Rafaels Ciekurs norādīja, ka informācija par iespējamo tikšanos šodien, 3. jūlijā, tika saņemta 30. jūnija pēcpusdienā, tāpēc NMPD tika lūgts tikšanos jau sākotnēji pārcelt uz 4. jūlija pēcpusdienu.

Ciekurs arī piebilda, ka Veselības ministrija (VM) vēl arvien nav oficiāli atsaukusies aicinājumam par sarunu sākšanu. "Mēs neesam vērsti uz to, lai paralizētu neatliekamās palīdzības darbību Rīgā, tomēr mēs dodam signālu. Rīga ir gatava strādāt, un mēs esam gatavi runāt, bet neesam gatavi tam, ka ar mums nerēķinās," sacīja Ciekurs.

Iepriekš NMPD norādīja, ka tas aicinās arodorganizāciju "ļoti piesardzīgi un atbildīgi izvērtēt iespējamo protesta akciju".

Arodorganizācija, solidarizējoties ar ģimenes ārstu pieteikto streiku, arī ir gatava rīkot protesta akciju no 1. augusta, iepriekš informēja Ciekurs. "Veselības ministrija (VM) nav izrādījusi interesi uzsākt konstruktīvas sarunas ar arodorganizāciju, kā arī neuzskata par vajadzību atbildēt uz arodorganizācijas nosūtītajām vēstulēm," teikts arodorganizācijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Viena no iespējamajām protesta akcijām, ko esot ierosinājuši arodorganizācijas biedri, paredz, ka ar 1. augustu ātrās palīdzības Rīgas reģionālā centra darbinieki "masveidā pāriet strādāt uz pusslodzi" – līdz 80 stundām mēnesī, norāda organizācijas pārstāvis.

Ciekurs teica, ka pagaidām tas vēl nav oficiāls lēmums, bet gan darbinieku iniciatīva, paužot cerību, ka ministrija būs atvērta un gatava dialogam. Organizācija līdz 4. jūlijam VM lūdz sākt sarunas. Ja rezultāts netiks panākts, tad organizācijas valde lems par tālāko rīcību.

Kā ziņots, iepriekš šī arodorganizācija paziņojusi, ka vērsīsies Satversmes tiesā, apstrīdot nesen pieņemtos grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika.

Drīzumā plānoti vairāki mediķu protesta akcijas. No 1. jūlija Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāvji brīdinājuma akcijas veidā pārtraukts strādāt pagarināto normālo darba laiku. Savukārt no 3. jūlija plānots ģimenes ārstu streiks, kurā piedalīsies vairāk nekā 600 ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!