Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir sasaucis Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdi, kurā iekļauts jautājumu par viesnīcā "Rīdzene" notikušajām sarunām, liecina Latvijas Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā publicētais paziņojums.

Vējonis ir lūdzis tiesībsargājošās iestādes sagatavot detalizētu informāciju par katras iestādes veiktajām darbībām saistībā ar šo lietu.

NDP sēde notiks nākamnedēļ – pēc Valsts prezidenta atgriešanās no komandējuma Kazahstānā, norādīts kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Kā liecina prezidenta dienas kārtība, viņš Kazahstānā atradīsies no sestdienas līdz nākamās nedēļas otrdienai. Tur Vējonis piedalīsies izstādes "Expo 2017" atklāšanā.

Vēstīts, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) jūnija izskaņā aicināja Valsts prezidentu sasaukt NDP sēdi, lai skaidrotu, kāpēc izbeigta tā sauktā oligarhu krimināllieta.

Tāpat ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tā pirms nedēļas publicētajā rakstā lasāms, kā vietējie biznesmeņi – politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Vēstīts, ka saskaņā ar likumu Valsts prezidentam NDP sēdes jāsasauc reizi ceturksnī. NDP saskaņo augstāko valsts institūciju un amatpersonu īstenotu vienotu valsts politiku nacionālās drošības jomā un izskata tās pilnveidošanas gaitu un problēmas, izskata likumā noteiktos ar nacionālo drošību saistītos plānus un koncepcijas, citus likumos noteiktus jautājumus.

NDP locekļi pēc amata ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs, iekšlietu ministrs. Padomes sēdēs ir tiesības piedalīties ģenerālprokuroram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!