Foto: DELFI Aculiecinieks

"Aplūkojot Rīgas satelītkarti, pamanīju mežā starp Purvciemu un Mežciemu dīvainus apļveida robus. Kaut kas starp kulta vietu izveidi un meža tīrīšanu," ziņo aculiecinieks. SIA "Rīgas meži" mierina – ar speciālu izlases cirtes veidu sakopts Biķernieku mežs.

"Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis klāsta, ka pērn pirmo reizi pilsētas teritorijā īstenots izlases cirtes veids – atvērumu veidošana. "Atsevišķās vietās mežaudzē tika veidotas 37 īpašas apļveida izcirtumu vietas, ne lielākas par 0,2 hektāriem. Mežā tas veicina bioloģisko daudzveidību un meža atjaunošanos," sola Vaikulis. Konkrētais sakopšanas veids Biķernieku mežam izraudzīts, izvērtējot tā stāvokli.

Šopavasar izcirtuma vietās apmēram septiņu hektāru platībā iestādītas ap 21 000 jauno priedīšu. "Atvērumos gaismu un sauli mīlošās priedītes augs straujāk, nekā tās, kas pašas iesējušās lielāko koku paēnā," izcirtumu nepieciešamību pamato Vaikulis.

"Par spīti pārmetumiem, ka veidojot izcirtumus tiek mazināta bioloģiskā daudzveidība, notiek gluži pretējais," pauž "Rīgas meži" pārstāvis.

Tieši vietās, kur sastopas neskartais mežs un izcirtums, esot vērojama vislielākā dabas daudzveidība, ļaujot sevišķi labi justies dzīvnieku un augu sugām. Izcirtumu veidošana ļāvusi iegūt jaunu mežmalu piecu kilometru garumā, apgalvo Vaikulis.

Darbi notikuši Valsts Meža dienesta uzraudzībā un konsultējoties ar vides ekspertiem – Vides aizsardzības klubu un Latvijas dabas fondu.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!