Foto: Shutterstock

Daudziem Latvijā siltā laika garša un smarža ir uz grila cepts šašliks. Lai grilēšanas ballītē savus viesus varētu sagaidīt ar mīkstu un sulīgu šašliku "Maxima Latvija" produktu attīstības tehnologs Dmitrijs Buzmakovs ir izveidojis ieteikumus, kā pagatavot gardu šašlika marinādi un kā izcept, lai gaļa būtu sulīga. Tāpat eksperts dod padomu, ko iesākt ar cepienu, ja grilētājs bija aizrāvies un sagatavojis par daudz šašlika.

Marināde no ogām un augļiem

Cūkgaļas marināžu pagatavošanā kā vienu no sastāvdaļām var izmantot dažādas ogas un augļus, jo tie veicina gaļas mīkstināšanu. Marinādēs var izmantot apelsīnu, ananasu, granātābolu un rabarberus. Pie gaļas iederas arī dažādas skābas ogas, ērkšķogas, upenes, mellenes, brūklenes, dzērvenes, plūmes, ķirši un pat ievārījums – vislabāk ierūdzis. Ir jāņem vērā augļu un ogu garšas saderība, tālāk seko mākslinieciskā pieeja un degustācija. "Ja tomēr vēlaties nopirkt jau gatavu gaļu interesantā marinādē, tad es ieteiktu nogaršot cūkgaļas šašliku kivi marinādē, kas ir pagatavots, izmantojot kivi biezeni, vai cūkgaļas šašliku jāņogu marinādē," iesaka Dmitrijs.

Marināde no dzērieniem – kola, alus vai kefīrs

Lai atsvaidzinātu ierasto cūkgaļas šašlika marinādi, var izmantot kolu, ko var savienot kopā ar ingveru, ogām vai ievārījumu, iesaka eksperts. Visiem zināmo šašlika marinādes sastāvdaļu – etiķi – var aizstāt ar tādiem produktiem kā tomāti vai tomātu sula, kefīrs, rūgušpiens, skābais krējums. Lielisks garšas salikums ir gaišais alus kopā ar garšaugiem vai sinepes ar medu, vai arī dažādas Āzijas marinādes, kuru sastāvā tiek izmantota piparmētra vai melisa apvienojumā ar tradicionālām garšvielām.

Gaļas marinēšanas ilgums

Cūkgaļas marinēšanas ilgums ir atkarīgs no marinādes sastāva un iemarinētās gaļas uzglabāšanas temperatūras. Istabas temperatūrā gaļa būs iemarinējusies un gatava cepšanai jau pēc divām līdz trīs stundām. Ja marinēšanai izmanto gāzētos dzērienus, piemēram, minerālūdeni vai kolu, tad, samaisot gaļu un noturot to istabas temperatūrā, gatava cepšanai tā būs pēc 15-20 minūtēm. Ledusskapī turētu gaļu marinādē vislabāk ir cept ir nākamajā dienā pēc pagatavošanas. Gaļai, ko plāno cept pēc divām līdz trīs stundām, jāgatavo spēcīgāka marināde un gaļa kārtīgi jāizmasē ar rokām, bet tai, ko ceps nākamajā dienā, var gatavot maigāku marinādi, viegli apmaisot un uzglabājot ledusskapī.

Sulīgas gaļas pagatavošana un pasniegšana

Cūkgaļas šašlika pagatavošanas veiksmes stāsts ir labi sagatavotas ogles un pareizi sagriezta gaļa. Gaļu vislabāk sagriezt vidējā izmērā vienādos gabaliņos (1 gabala svars aptuveni 50 gramu). Ja gaļu sagriezīs pārāk plānu, tā būs sausa, ja pārāk biezu – garoza būs apdegsi, bet iekšā gaļa būs jēla. Vislabāk gaļu likt cept uz gailošām oglēm, kad liesmas jau izdegušas. Sākumā nav nepieciešams bieži grozīt iesmus, ļauj gaļai aprauties ar garoziņu no visām pusēm un tad nogatavini, aptuvenais cepšanas laiks 15-20 minūtes.

Dmitrijs Buzmakovs norāda, ka pie labi pagatavota cūkgaļas šašlika lieliski iet klāt jauno kāpostu salāti, mazsālīti gurķi, pikanti kāpostu salāti, dārzeņu uzkodu plates un kumosmaizītes ar sieru vai gaļu.

Ko darīt, ja pagatavotais šašliks paliek pāri?

Šašliks visgaršīgākais un sulīgākais ir tikko izcepts. Ja tomēr ir sanācis pagatavot vairāk, nekā spējat apēst, un saceptā gaļa ir palikusi pāri, tad to atdzesē, pārliek slēgtā traukā un ievieto uzglabāšanai ledusskapī. Nākamajā dienā šašliku ir ieteicams kārtīgi uzsildīt katliņā, pievienojot nedaudz buljona, lai gaļa kļūtu sulīgāka. Otrs variants ir šašliku sagriezt smalkākos gabaliņos un cepeškrāsnī pagatavot sacepumu ar kartupeļiem vai dārzeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!