Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija naktī uz sestdienu apšaudījusi enerģētikas objektus Dņipropetrovskas, Ivano-Frankivskas un Ļvivas apgabalos, sabojājot iekārtas, pavēstīja Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko. Ukrainas energouzņēmums DTEK paziņoja, ka uzbrukumos nodarīti postījumi četrām termoelektrostacijām (TEC), cietuši arī cilvēki.

DTEK norādīja, ka Krievija kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma apšaudījusi uzņēmuma TEC vismaz 170 reizes.

Krievijas spēki naktī veica uzbrukumu Ukrainai ar stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-95 un raķetēm "Kinžal". Ap plkst.4 no rīta trauksme tika izsludināta lielākajā daļā Ukrainas apgabalu. Gaisa spēki ziņoja arī par ienaidnieka raķešu palaišanu, kas mainīja trajektoriju.

Uzbrukuma laikā Harkivā raķete gandrīz trāpīja slimnīcā, tur atradās vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

"Par laimi, raķetes trāpīja zemē, nevis medicīnas centra ēkām - citādi grūti iedomāties bojāgājušo un ievainoto skaitu. Ir viens viegli ievainots cilvēks," pavēstīja pilsētas mērs Ihors Terehovs.

Sprādziena vilnis izsita logus, sabojāja jumtus, elektrolīnijas, ūdensvadus un citas inženierkomunikācijas.

Lidaparāti F-16

Tikmēr Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.

Precīzāki termiņi lidmašīnu piegādei netika minēti, taču aizsardzības ministre sacīja, ka tam jānotiek pēc iespējas ātrāk. Dedondere 2023. gada oktobrī paziņoja, ka Beļģija spēs piegādāt F-16 Ukrainai ne agrāk kā 2025.gadā. Valsts piegādātie iznīcinātāji tiks finansēti nevis no Beļģijas nodokļu maksātāju naudas, bet gan ar procentiem no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, precizēja premjers.

Paredzams, ka līdz vasaras vidum 12 ukraiņu piloti būs gatavi veikt kaujas misijas ar F-16 iznīcinātājiem pēc apmācības Dānijā, Apvienotajā Karalistē un ASV. Tajā pašā laikā līdz viņu atgriešanās brīdim frontes līnijā Ukraina saņems tikai sešas šādas lidmašīnas no aptuveni 45, ko solījuši Eiropas sabiedrotie, marta vidū ziņoja "The New York Times".

Laikraksts norādīja, ka kavēšanās ir saistīta ar ilgstošo ukraiņu pilotu apmācības procesu: salīdzinājumā ar standarta F-16 apmācību ukraiņu piloti tiek apmācīti "zibenīgā ātrumā", bet ne tik ātri, kā cerēja Ukraina un tās sabiedrotie.

Turklāt Vašingtonai bija nepieciešams ilgs laiks, lai piekristu nosūtīt Kijivai iznīcinātājus. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija uzsvēra, ka F-16, visticamāk, nemainīs situāciju frontē, jo to uzturēšanas apmācība varētu ilgt gadiem.

Dānija, Nīderlande, Norvēģija un Beļģija ir apsolījušas nosūtīt Ukrainai aptuveni 45 iznīcinātājus, kas ir pietiekami trīs nelielām eskadriļām. Dānija pirmos sešus F-16 nogādās Kijevai pavasara beigās. Nīderlande un Norvēģija vēl nav izlēmušas par piegādes datumiem.

Ukraiņu pilotu apmācība sākās 2023.gada augustā Skridstrupas aviobāzē Dānijas dienvidos, kur papildus tiek apmācīti aptuveni 50 tehniķi, lai veiktu lidmašīnu apkopi un remontu, kā arī strādātu ar ieroču komplektiem.

Tehniķu apmācība varētu radīt papildu kavēšanos, norādīja The New York Times", jo viena F-16 apkopei nepieciešami astoņi līdz 14 cilvēki. Kamēr nebūs pietiekami daudz tehniķu, lai uzturētu iznīcinātājus, Rietumu darbuzņēmējiem būs jāpavada lidmašīnas uz Ukrainu. Turklāt nepieciešamība remontēt novecojušos un kara laikā bojātos skrejceļus Ukrainā varētu vēl vairāk aizkavēt lidmašīnu nogādāšanu.

Zaudējumi - 465 054 karavīri

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 465 054 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1124 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7268 tankus, 13 971 bruņutransportieri, 11 905 lielgabalus un mīnmetējus, 1049 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 775 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9485 bezpilota lidaparātus, 2124 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 019 automobiļus un autocisternas, kā arī 1968 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!