Foto: DELFI
Partijas "KPV LV" pārstāvis Didzis Šmits atsaucis savu kandidatūru uz ekonomikas ministra amatu, "Rīga TV24" paziņoja pats politiķis.

"Rīga TV24" Šmits sākotnēji kritizēja "veco" partiju nepadarītos darbus. Tāpat viņš norādīja, ka "ir pilnīgi skaidrs, ka Didzis Šmits šai valdībā neiet un Didzis Šmits kā deputāts par šo valdību nebalsos".

"Man tika skaidri pateikts, ka, ja es nemainīšu savus uzskatus par OIK, es neesmu vēlams cilvēks viņa [Kariņa] valdībā," atklāja Šmits. Viņš uzsvēra, ka nemainīs nevienu milimetru savos uzskatos. "Es nācu šeit mainīt lietas, es nenācu pēc plāksnītes, ka Didzis Šmits ir bijis ministrs," skaidroja deputāts.

Politiķis uzskata, ka, kaut vai esot opozīcijā, divatā kopā ar parlamentārieti Ivaru Zariņu (S) OIK atcels ātrāk, nekā to izdarīs valdība.

"Ja partija ["KPV LV"] uzskata, ka es rīkojos nepareizi, partijai ir iespēja nominēt citu kandidātu un iet tālāk," viņš paskaidroja.

Premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV), reaģējot uz piektdienas vakara notikumiem, sociālajā vietnē Twitter pateicies Šmitam par ieguldīto darbu. Kariņš aicina "KPV LV" virzīt jaunu kandidātu uz ekonomikas ministra amatu.

"Jaunās Vienotības" preses sekretārs Sandris Sabajevs portālam "Delfi" apliecināja, ka Kariņš par Šmita atkāpšanos no iespējas ieņemt ekonomikas ministra amatu uzzinājis no plašsaziņas līdzekļiem.

Lai gan vēl tikai pulksten 15.30 premjera amata kandidāts tikās ar "KPV LV" frakciju, tikšanās laikā nekas nav liecinājis, ka politiskais spēks spers šādu soli. Gluži otrādāk – Kariņa saruna ar deputātiem bijusi ļoti konstruktīva. Līdz ar to Šmita paziņojums politiskajam spēkam nācis kā pārsteigums.

Savukārt partijas "KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa, kura šodienas frakcijas sēdē nepiedalījās, lai neiespaidotu savus kolēģus, pauda, ka nebija informēta par to, ka Šmits spers šādu soli. Viņa gan uzsvēra, ka par Šmita šaubām un noskaņojumu zināja.

Deputāte skaidroja, ka, lai gan vēl no rīta neizslēdza iespēju, ka varētu atbalstīt Kariņa valdību, tagad lēmums to neatbalstīt ir neatgriezenisks. Vienlaikus Liepiņa uzsvēra, ka viņas lēmums nav saistīts ar "KPV LV" līdera Alda Gobzema iepriekš paustajiem paziņojumiem.

Parlamentāriete uzskata, ka Valsts prezidentam būtu jānominē cits premjera amata kandidāts. Viņas ieskatā, ja valdības veidošanu būtu uzņēmies Nacionālās apvienības līderis Roberts Zīle, tad valdību būtu iespējams izveidot esošajā sastāvā. Arī Liepiņa veltīja pārmetumus "Jaunajai Vienotībai", norādot, ka politiskais spēks nav gatavs likvidēti OIK.

Jau ziņots, ka "KPV LV" deputātes Linda Liepiņa un Karina Sprūde lēmušas neatbalstīt Kariņa veidoto valdību.

Sprūde un Liepiņa savos "Facebook" kontos publicējušas identisku paziņojumu. Savu nostāju politiķes pamato, rakstot, ka "Kariņa kungs pat nav pacenties nevienā no "savas valdības" prioritātēm minēt OIK likvidēšanu".

"KPV LV" līderis Aldis Gobzems jau iepriekš paziņoja par savu lēmumu neatbalstīt Kariņa valdību.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis 7. janvārī pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Kariņu nolēma uzticēt valdības veidošanu tieši "Jaunās Vienotības" izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Jāatgādina, ka jau piecpadsmito nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!