Foto: LETA
Topošās valdības veidotājam Krišjānim Kariņam (JV) nebūtu iebildumu pret "KPV LV" biedra Ralfa Nemiro kļūšanu par ekonomikas ministru, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Kariņš.

Kariņš sagaida, ka šodien, 21. janvārī, "KPV LV" nominēs jaunu ekonomikas ministra amata kandidātu, kurš ieņemtu pēc Didža Šmita ("KPV LV") atteikuma par vakantu kļuvušo posteni.

Vērtējot izskanējušo Nemiro kandidatūru, Kariņš norādīja, ka šo politiķi vērtē ļoti pozitīvi. Līdz šim Nemiro atstājis iespaidu, ka ir "gaišs, ambiciozs un izrāda lielu gatavību strādāt".

Ekonomikas ministra amata kandidātu Kariņš "KPV LV" ļaus izvēlēties pašai. "Šādā situācijā tas, par ko visi varēja vienoties, ir, ka katra partija uzņēmās atbildību par saviem kandidātiem. Ja es pats varētu izvēlēties, tad būtu pilns ar manas partijas biedriem. Ļausim katram pašam izvēlēties un uzņemties atbildību," teica Kariņš.

"Ja nav ekonomikas ministra amata kandidāta, tad [valdību] nevar likt uz balsojumu. Nav pilna valdība. Kā gan var iet uz priekšu?" teica Kariņš.

Komentējot Šmita atteikšanos no ministra portfeļa topošajā valdībā, Kariņš teica, ka šajā amatā būs jālikvidē obligātā iepirkuma komponente (OIK). "Par to ir pilna vienošanās. Jau kopš decembra vidus to minu kā prioritāti. Pamatā teksts ir pārņemts no Saeimas lēmuma. Sakne ir citā. No malas teikt, ka jālikvidē, ir viegli. Jo nav nekādas atbildības. Bet izdarīt to pareizi, neiegrūžot valsti dārgā tiesvedībā, ir smalka operācija. Šmits saprata, ka tā nav klaigāšana, ka nevar darbu uzņemties, tāpēc iestājās opozīcijā," norādīja Kariņš.

Valdības veidotājs "Rīta panorāmai" norādīja, ka ir pārsteigts par to, cik viegli aizritējis darbs pie jaunā Ministru kabineta veidošanas. Lai gan katrā iesaistītajā partijā ir lielas personības un ambīcijas, pie sarunu galda visi bijuši gatavi virzīties uz mērķi, tāpēc process bija patīkams.

Viņaprāt jaunā valdība pieredzes ziņā būs "līdzsvarota", jo cilvēki, kuri iepriekš tik augstus amatus nav ieņēmuši, nereti nāk uz darbu ar lielu degsmi.

Savukārt pirmdienas rīta intervijā Latvijas Radio Kariņš teica, ka topošā valdība neplāno "revolūcijas", asas kustības un radikālas pārmaiņas, bet gan koncentrēsies uz sistēmas sakārtošanu, lai tauta neuztvertu valdību un Saeimu kā pretinieku, bet gan kā kaut ko labu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis 7. janvārī pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Kariņu nolēma uzticēt valdības veidošanu tieši "Jaunās Vienotības" izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Jāatgādina, ka jau sešpadsmito nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!