Foto: Delfi Aculiecinieks
Aizvadītajā septembrī portāls "Delfi" stāstīja, kā dzīvojamā zonā Sarkandaugavā saimnieces acu priekšā motociklists nāvējoši notrieca latviešu dzinējsuni, kas bija pavadā. Notikušo izmeklēja arī policija, taču janvāra sākumā tā lēma, ka nav pietiekami daudz informācijas, tāpēc lietu izbeidza, vēsta "rus.delfi.lv".

Suns saņēma bīstamo sitienu

Notikumi dzīvojamā zonā Sarkandaugavā risinājās 16. septembrī. Daiga kopā ar savu mīluli Gabiju bija devusies ikvakara pastaigā.

"Šķērsojām dzelzceļa pārbrauktuvi un gājām Viestura prospekta virzienā. Ietves šajā posmā nav, labajā pusē parasti novietotas automašīnas, gar kurām devāmies. Suns bija saitē kādus 30 līdz 50 centimetrus man priekšā, nedaudz sāņus. Kad gājām garām bērnudārzam, no līkuma negaidīti "izlidoja" divi motociklisti. Nevaru pateikti motociklistu braukšanas ātrumu, bet tie nebija 20 un pat ne 50 kilometri stundā. Viens aizķēra manu suni. Tas uzlidoja gaisā un nokrita zemē. Pēc minūtes suns vairs neelpoja," notikušo aprakstīja Daiga. Viņa apgalvo, ka motociklists pat neapstājās un aizbrāzās garāžu virzienā.

Abiem aiz muguras gājusi ģimene ar ratiņiem un mazu bērnu. Triecienu, kas varēja trāpīt arī viņiem, saņēmis suns. Vīrietis, ieraugot, kas noticis, tūliņ skrēja uz rajona veterināro klīniku, taču tā jau bija slēgta.

"Centāmies izsaukt pašvaldības policiju, bet mums atbildēja, ka notikušais nav viņu kompetencē. Domāju, ka tad, ja viņi būtu atbraukuši, vainīgos uzreiz būtu bijis iespējams aizturēt. Sazinājāmies ar Valsts policiju, kas apsolīja sūtīt ceļu policiju. Ekipāža bija jāgaida gandrīz stundu," teic sieviete.

Gaidot ierodamies likumsargus, sieviete un pārējie cilvēki ieraudzīja no garāžu kooperatīva izbraucam vienu no diviem motociklistiem. Tas bija braucējs, kurš nenotrieca suni, tomēr cilvēki nolēma viņu aizturēt, nobloķējot ceļu. Motociklists pacēlās uz pakaļējā riteņa un tika viņiem garām.

Notikušais paliks uz vainīgā sirdsapziņas

Pēc mīluļa zaudējuma, par ko Daiga publiski pavēstīja "Facebook", sievieti sociālajā vietnē uzrunāja kāds svešinieks. Būdams motociklists, viņš juta kaunu par "kolēģa" rīcību, un uzdāvināja Daigai latviešu dzinējsuņa kucēnu. Suņu meitene "nokristīta" par Mihrimahu, un Daiga apņēmusies to "mīlēt no visas sirds".

Foto: DELFI Aculiecinieks

Vienlaikus sieviete arī cerēja, ka Gabijas nāvi izdosies atšķetināt – policija vainīgo noskaidros un sauks pie atbildības. Iesniegumu likumsargiem viņa uzrakstīja tūdaļ pēc mīluļa nāves. Tomēr 2. janvārī viņa saņēma Valsts policijas Satiksmes administratīvo pārkāpumu izskatīšanas biroja vēstuli, kurā lemts, ka informācijas un pierādījumu trūkuma dēļ administratīvo lietvedību izbeidz.

Daiga vēstuli uzticēja arī portālam "Delfi". Neskaitot Gabijas saimnieci, tajā iekļautas vēl trīs liecības. Tostarp ziņas sniegusi arī sieviete no ģimenes, kas bija klāt negadījuma brīdī. Sieviete policijai aprakstījusi, kā vainīgais motociklists bija tērpies, taču spēkrata reģistrācijas numuru neredzēja. Turpretim piefiksēja otra motociklista numuru, kad to pašu spēkiem centās apturēt.

Balstoties uz šīm ziņām, kā liecina vēstule, likumsargi noskaidroja šī (otra) motociklista identitāti, kā arī to, ka pēc negadījuma viņš savam spēkratam mainījis reģistrācijas numuru. Apskatot spēkratu, likumsargi secināja, ka virsbūves bojājumi nav konstatējami.

Policijas ziņojumā pārstāstītajā motociklista liecībā teikts, ka 16. septembrī viņš atradās Viestura prospektā ar mērķi apskatīt garāžas, jo vēlējās šajā rajonā pirkt dzīvokli. Viņš apgalvo, ka uz motocikla atradās viens un, iebraucot teritorijā, sievieti ar suni neredzēja. Garāžu teritorijā viņš uzturējies 20 līdz 30 minūtes. Kad izbraucis no teritorijas, nepazīstams vīrietis centās aizšķērsot viņam ceļu, metās zem priekšējā riteņa. Motociklistam izdevies izlauzties, izvairoties no sadursmes, un viņš aizbraucis. Ceļa malā atradās sieviete, kas "skaļi bļāvusi". Suņa uz brauktuves nav bijis. Motociklists policijai arī norādījis, ka nav provocējis ceļu satiksmes negadījumu un ka spēkratam nav nekādu bojājumu.

Vēstulē minēta arī garāžas kooperatīva "AGIKS" valdes locekļa liecība, proti, viņš par notikušo satiksmes negadījumu neko nezina, kā arī neatradās motociklistu grupā. Policija tāpat ziņojumā norādījusi, ka citu liecinieku, kas varētu viest skaidrību par notikušo, nav, bet videonovērošanas kameras šai vietā nav uzstādītas. Tādējādi likumsargi nonākuši pie slēdziena, ka: "Izvērtējot materiāla izskatīšanas gaitā iegūtās ziņas, secināms, ka papildu informācijas un pierādījumu trūkuma dēļ, nav iespējams noskaidrot motociklu, tā valsts reģistrācijas numuru un vadītāju, kurš nobrauca suni, pēc kā aizbrauca no negadījuma vietas. Līdz ar to nav pierādīts administratīvā pārkāpuma sastāvs."

Vēstulē arī rakstīts, ka pieņemts lēmums administratīvo lietvedību konkrētajā ceļu satiksmes negadījumā lietā beigt, kā arī par to informēt suņa saimnieci.

Komentējot šādu lēmumu, Valsts policijā portālam "Delfi" norāda, ka likumsargi lietas izmeklēšanas gaitā ar dažādām metodēm meklēja suni notriekušo motociklistu. Tika skaidrota braucēja identitāte, kā arī spēkrata reģistrācijas numurs. Tomēr to nebija iespējams paveikt informācijas un pierādījumu trūkuma dēļ. Vaicājot, kādēļ policijas lēmumā iekļauta otra motociklista liecība, policijā norāda, ka šis braucējs uz iecirkni informācijas sniegšanai tika izsaukts, jo viņš tika redzēts izbraucam no garāžas kooperatīva un viņa spēkrata valsts reģistrācijas numurzīmi piefiksēja vairāki aculiecinieki.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Sarunā ar portālu "Delfi" Daiga atzīst, ka, viņasprāt, policija savu darbu paveikusi tikai daļēji. Likumsargiem par notikušo liecināja visi nelaimes brīdī klātesošie, ne tikai ziņojumā minētā ģimene. Divi liecinieki vēlāk devušies arī uz iecirkni Gaujas ielā. "Grūti atbildēt, kāpēc rezultāts ir šāds," teic suņa saimniece. "Tās bija sekundes, abiem motociklistiem bija kaskas ar aizsargtīkliem, ekipējums." Rūgtums tomēr palicis, jo pašvaldības policija atradās vien 200 metrus no notikuma vietas, bet atteicās atbraukt.

"Es nevienam neko nepārmetu, bet to, ka šī lieta netiks izmeklēta man notikuma vietā minēja vairāki garāmgājēji. Tai brīdī man sāpes bija pārāk lielas," sieviete neslēpj.

Policijas lēmumu Daiga var apstrīdēt, tomēr viņa, visticamāk, to nedarīs. Neredz jēgu. "Es aprunājos ar advokātu, un viņa teica, ka cerības ir ļoti, ļoti mazas, bet process atkal ieilgs. Savās liecībās viens no motociklistiem norādīja, ka nav vainīgs. Bet kāpēc viņš neapstājās, kad viņu centās apstādināt, un nepajautāja, kas par lietu?" vaicā sieviete. "Lai tad notikušais paliek uz tā cilvēka sirdsapziņas, kas to izdarīja. Policija diemžēl parādīja savu bezspēcību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!