Foto: LETA
Lai gan jau nākamās nedēļas nogalē partijas "KPV LV" biedri pulcēsies uz ikgadējo sapulci, partiju pārstāvji par gaidāmo runā ir izvairīgi. Skaidrs vien tas, ka biedriem būs jālemj par jaunu partijas valdes locekli, jo līdzšinējā valdes līdzpriekšsēdētāja izvēlējusies šo augsto amatu atstāt. Kandidēt uz amatu šobrīd plāno "koalīcijas opozīcijas" deputāte Iveta Benhena-Bēkena.

Šīs nedēļas sākumā Saeimas deputāte Linda Liepiņa ("KPV LV") paziņoja, ka lēmusi atstāt partijas "KPV LV" līdzpriekšsēdētājas un valdes locekles amatu. "KPV LV" valdes līdzpriekšsēdētājs, Saeimas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs sarunā ar portālu "Delfi" atzīst, ka viens no jautājumiem, kas tiks biedru sapulcē izskatīts, ir valdes sastāvs.

"Mēs esam aicinājuši biedrus apsvērt iespēju kandidēt uz valdi," klāsta politiskā spēka pārstāvis. Biedri ir aicināti līdz sapulcei iesūtīt 10 biedru atbalstītas kandidatūras. "Liepiņas kundze ir atsaukusi savu dalību valdē līdz kongresam. Vai viņi turpinās pēc kongresa, tas vēl ir atvērts jautājums," skaidro Zakatistovs.

Pati Liepiņa portālam "Delfi" atzīst, ka neplāno kandidēt uz valdes locekļa amatu nākamajā nedēļas nogalē gaidāmajā partijas biedru sapulcē. Iepriekš parlamentāriete ziņu aģentūrai LETA izteicās, ka partijas kongresā politiskajam spēkam būtu jāpieņem "nepopulāri lēmumi". Vaicāta, kas ar to domāts, Liepiņa norāda, ka nevēlas to komentēt pirms biedru sapulces.

Trešais partijas valdes līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš arī ir izvairīgs saistībā ar Liepiņas jautājumu un kongresa norisi. Vaicāts, vai virzīs kādu personu Liepiņas vietā, Kaimiņš uzsver, ka šo jautājumu nekomentēs. Arī sapulces darba kārtību deputāts nekomentē, viņš uzsver, ka tā "vēl ir procesā".

Kaimiņš no kongresa sagaida "izpildi, kas ir mums pēc Biedrību likuma jādara, lai mēs varam nodot savu ikgadējo atskaiti – gan par izdarīto, gan par vēlmēm, gan par tālāko, turpmāko redzējumu partijas attīstībā, mūsu tālākajiem mērķiem".

Kopš vēlēšanām partija "KPV LV" izcēlusies ar nevienprātību. Jau pirms balsojuma par Krišjāņa Kariņa veidoto Ministru kabinetu (MK) partijas rindās izkristalizējās tā dēvētais "Gobzema piecnieks", kuri balsoja "pret" Kariņa valdību, - Aldis Gobzems, Didzis Šmits, Karina Sprūde, Benhena-Bēkena un Liepiņa.

Februāra sākumā Gobzems tika izslēgts gan no partijas, gan tās Saeimas frakcijas. Lai gan pārējie četri "piecnieka" pārstāvji turpina darboties frakcijā, saskaņā ar Kariņa valdības sadarbības līgumu šie deputāti nepieder pie koalīcijas.

Lai gan palikušie deputāti iepriekš izturējuši savas frakcijas uzticības balsojumu, ceturtdienas notikumi Saeimā, iespējams, mudinās frakciju vēlreiz pārskatīt situāciju. Ceturtdien "KPV LV" četrinieks atbalstīja "Saskaņas" izstrādāto likumprojektu par neapliekamā minimuma palielināšanu nodot izskatīšanai komisijām.

Parlamentāriete Benhena-Bekēna balsoja arī "par" "Saskaņas" izstrādāto grozījumu Ministru kabineta iekārtas likumā nodošanu komisijām. Viņa portālam "Delfi" uzsver: "Mēs [frakcijas pārstāvji] esam šeit ar vienotu mērķi, tas, ka mums atšķiras veids, kā to sasniegt, nenozīmē, ka ir mainījies mērķis."

"Es esmu par lietu sakārtošanu, par konstruktīvu pieeju. Ir lietas, kurās es atbalstu arī opozīciju," atzīst parlamentāriete.

Runājot par kongresu, Benhena-Bekēna uzsver, ka radikālus soļus neplāno spert. Viņa no kongresa sagaida aktīvu biedru iesaisti. "Tā ir tā īstā vieta, kur ikvienam biedram ir tiesības ir izteikt savu viedokli, un es ceru, ka tas tiks arī uzklausīts," norāda parlamentāriete.

Benhena-Bekēna apsver iespēju "KPV LV" kongresā izvirzīt savu kandidatūru vakantajam valdes locekļa amatam, ko līdz tam būs ieņēmusi Liepiņa. Deputātei personīgi esot ļoti žēl, ka Liepiņa ir izlēmusi amatu atstāt. "Bet es arī cilvēcīgi saprotu, ka tas nav tik viegli un skaisti, kā tas izskatās no malas," iezīmē parlamentāriete.

Plānots, ka biedru sapulcē tiks diskutēts par virkni organizatorisku jautājumu, tostarp arī par pavasara izskaņā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Šobrīd var pieteikties tie partijas biedri, kuri vēlētos startēt EP vēlēšanās. Tāpat politiskā spēka vadība arī mudinās biedrus diskutēt par reģionālo struktūru veidošanu. "Mums tagad veidojas organizācijas [partiju nodaļas] Liepājā, Ogrē," situāciju iezīmē Zakatistovs.

Vaicāts, vai biedru sapulcē varētu lemt arī par kādu biedru izslēgšanu no partijas, frakcijas vadītājs vien norāda, ka darba kārtībā noteikti būs arī punkts "dažādi".

"KPV LV" biedru sapulces notiks sestdien, 23. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!