Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) ir saņēmis Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ineses Vaideres iesniegumu un ir informēts par 20. februārī EP notikušo, partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) rīkoto diskusiju "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs", portālam "Delfi" apliecināja dienestā.

VDD pašlaik veic diskusijas laikā izskanējušo izteikumu izvērtēšanu.

VDD vērtējumā LKS rīkotā pasākuma mērķis atbilst Krievijas centieniem izplatīt mītu par Baltijas valstīs it kā notiekošo krievu politisko vajāšanu un vārda brīvības ierobežošanu. Vienlaikus atsevišķi LKS pārstāvji šo pasākumu, kas tika plaši atspoguļots Krievijas propagandas medijos, izmantoja, lai ar skaļiem, provokatīviem izteikumiem pievērstu sev uzmanību un iegūtu pēc iespējas lielāku elektorāta atbalstu pirms maijā gaidāmajām EP vēlēšanām, pauž VDD.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis portālu "Delfi" informēja, ka 20. februārī EP notika LKS rīkotā diskusija "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs", kuras laikā partijas līdere Tatjana Ždanoka izteicās, ka krievu un krievvalodīgo situācija Latvijā ir tāda pati, kā ebrejiem pirms Otrā pasaules kara.

EP deputāte Vaidere paudusi uzskatu, ka, viņasprāt, Ždanoka publiski pauž naida runu un kurina nacionālo naidu, maldinot starptautisko sabiedrību par krievu un krievvalodīgo situāciju Latvijā. Tāpēc viņa vērsusies VDD ar aicinājumu izvērtēt šos apgalvojumus.

"Ja uzskatītu par patiesību Ždanokas izteikumus par krievu un krievvalodīgo situāciju Latvijā, tad paralēles izskatītos šādi: "Latvijā pieņemti likumi, kas aizliedz laulības un ārlaulības attiecības starp krieviem, krievvalodīgajiem un latviešiem. Latvijā ir vērojams krievu un krievvalodīgo uzņēmumu boikots un notiek etnisku motīvu vadīti uzbrukumi, slepkavības un apcietināšanas, kas vērstas pret krieviem un krievvalodīgajiem. Tāpat vienā naktī ir nogalināti ap simts krievu un krievvalodīgo, bet 30 tūkstoši no viņiem nosūtīti uz koncentrācijas nometnēm." Katrs, kurš kaut ko zina par situāciju Latvijā, tādus izteikumus nodēvētu par absurdiem," skaidrojusi Vaidere.

Konferencē uzstājušies arī tādi prokremliskie aktīvisti kā Vladimirs Lindermans, kurš piedalījies ar video konferences palīdzību, un Aleksandrs Gapoņenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!