Foto: LETA
No pērnā gada 6. novembra līdz šā gada 8. janvārim sešiem 13. Saeimas deputātiem stājušies spēkā administratīvie sodi, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra sagatavotā informācija.

Pie administratīvās atbildības ir saukti Kaspars Ģirģens ("KPV LV"), Didzis Šmits ("KPV LV"), Vitālijs Orlovs (S), Jānis Urbanovičs (S), Edgars Kucins (S) un Viktors Valainis (ZZS).

Par administratīvajiem pārkāpumiem visiem sešiem deputātiem piemēroti naudas sodi.

IeM atklāj, ka deputāts Kucins administratīvi sodīts par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu. Tas gan noticis laikā, kad Kucins strādāja Daugavpils novada domē, vēl pirms viņš kļuva par parlamentārieti. Kucins mēģinājis sodu apstrīdēt, tomēr neveiksmīgi.

Savukārt deputātam Šmitam naudas sods piemērots par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu laikā. Pārkāpums veikts pirms Šmits kļuva par 13. Saeimas deputātu. Pārkāpuma izdarīšanas brīdī Šmits bija nevalstiskās organizācijas pārstāvis Zivsaimniecības konsultatīvajā padomē.

Četri parlamentārieši, tostarp Ģirģens, Orlovs, Urbanovičs un Valainis, sodīti par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu. Pārkāpuma izdarīšanas brīdī visi iepriekš minētie bija parlamentārieša statusā. Jāatgādina, ka Urbanovičs par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu sodīts arī iepriekšējos gados.

Piemēram, 2017. gada Saeimas pavasara sesijas un sesiju pārtraukuma laikā Urbanovičs ticis pie diviem sodiem. Toreiz politiķis apgalvoja, ka "mācību ir guvis" un pārkāpumus vismaz kādu laiku vairs nepieļaus. "Jūs jebkurā statistikā atradīsiet to, ko jūs gribat atrast. Ar to es gribu tikai teikt, ka neesmu tendēts uz pārkāpumiem. Tas ir viss. Mani audzinošais efekts skāra," toreiz izteicās deputāts.

Savukārt 2018. gada sākumā ziņojām par Saeimas rudens sesijā administratīvajiem deputātiem, starp kuriem atkal pavīdēja Urbanoviča vārds. Deputāts bija ticis pie naudas soda par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!