Foto: LETA

Ir jāturpina darbs pie vēlēšanu sistēmas attīstīšanas Latvijā, tā pēc tikšanās ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Arni Cimdaru paudis Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis otrdien tikās ar Cimdaru, lai pārrunātu Latvijas gatavību Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas norisināsies šī gada 25. maijā.

Pēc tikšanās Valsts prezidents norādīja, ka atzinīgi vērtējamas iepriekš veiktās izmaiņas likumdošanā, lai vēlētājiem būtu plašākas iespējas piedalīties EP vēlēšanas. Lai to nodrošinātu, vēlēšanu iecirkņos ir jāievieš iespēja tiešsaistē fiksēt, ka vēlētājs ieradies nobalsot iepriekš un to darīs citā iecirknī, lai tur, kur vēlētājs reģistrēts, varētu pārliecināties, vai pilsonis nav jau nobalsojis.

"Diemžēl nepietiekamu finanšu resursu dēļ šobrīd pastāv bažas, vai šī sistēma šogad darbosies. Latvijai ir jāturpina aizsāktais darbs pie vēlēšanu sistēmas attīstīšanas. Tāpēc ir būtiski jau tuvākajā laikā rast nepieciešamo finansējumu sistēmas testēšanai EP vēlēšanu laikā, lai jau nākamajās Saeimas vēlēšanās vēlētāji varētu balsot gan izmantojot pasi, gan ID karti un iztiekot bez vēlētāja apliecības," uzsver Raimonds Vējonis.

Tāpat tikšanās laikā CVK priekšsēdētājs informēja Vējoni par īstenotajiem pasākumiem, lai EP vēlēšanas norisinātos demokrātiski, tiesiski un bez riskiem par ārējo ietekmi uz vēlēšanu iznākumu.

"Latvija, līdzīgi kā pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis, apzinās iespējamos apdraudējumus EP vēlēšanās un aktīvi strādā, lai uz tiem atbildēt," atzina Valsts prezidents.

Ziņots, ka EP vēlēšanas Latvijā notiks sestdienā, 25. maijā. EP vēlēšanās atšķirībā no Saeimas vēlēšanām vēlētāju uzskaitei izmanto Vēlētāju reģistru. Katrs vēlētājs sākotnēji tiek reģistrēts deklarētajai dzīvesvietai atbilstošajā vēlēšanu iecirknī, kuru kā vēlētāja dzīvesvietai atbilstošāko norāda pašvaldība.

Ja pašvaldības piešķirtais vēlēšanu iecirknis nav balsošanai ērts, no 16. marta līdz 7. maijam to iespējams mainīt uz jebkuru citu vēlēšanu iecirkni. Iecirkni mainīt iespējams elektroniski, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumu "Iecirkņa noskaidrošana un maiņa", klātienē – jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai ārvalstīs – Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās.

EP vēlēšanās Latvijā būs iespēja balsot arī iepriekš, 22., 23. un 24. maijā, kad dažas stundas dienā strādās visi vēlēšanu iecirkņi. Savukārt vēlētāji ārvalstīs EP vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu vai līdz 7. maijam reģistrējoties balsošanai kādā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Balsošanas dokumenti EP vēlēšanās ir gan pase, gan personas apliecība, un vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, lai piedalītos EP vēlēšanās, nebūs nepieciešama vēlētāju apliecība, jo spiedogu pasē vēlētāju uzskaitei EP vēlēšanās neliek.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!