Foto: LETA
TV3 raidījuma "Nekā personīga" žurnālisti 7. aprīļa raidījumā publiski pauduši atbalstu kolēģiem Latvijas Televīzijā (LTV) un pieprasījuši atcelt Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) LTV vadības konkursa rezultātus.

Jau ziņots, ka NEPLP lēmusi LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču (abi attēlā). Nevienam no abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā, kas raisījis diskusijas par LTV jaunās vadības kompetenci un izpratni par mediju darbu, kā arī viņu ievēlēšanas patiesajiem mērķiem.

"Mēs gribējām veltīt dažus vārdus mūsu kolēģiem Latvijas Televīzijā. Mēs zinām kā jūs jūtaties. Jo pirms nedaudz vairāk nekā 10 gadiem mēs bijām jūsu vietā, pauda "Nekā personīga" žurnālisti.

"Drīz pēc tam, kad raidījumā "de facto" demonstrējām stāstu kā Šķēles un Šlesera sabiedrotie organizēja balsu pirkšanu Jūrmalā, mūs vienkārši runājot "noņēma no trases".

Tobrīd Latvijas Televīzijas vadībā bija Edgars Kots, kurš nu vada Šķēles un Šlesera kontrolēto laikrakstu "Diena". Gundara Rēdera vietā par Ziņu dienesta vadītāju tika iecelts Mareks Gailītis, kurš nu ir palīgs bijušajam Rīgas vicemēram Andrim Amerikam. Dažādām smalkām administratīvām metodēm LTV vadība mūsu darba apstākļus padarīja neciešamus un bijām spiesti agrāko darba vietu pamest. Nerunāsim par elli, kam izgāja cauri žurnāliste Ilze Jaunalksne, kad nevis valstij bet dažiem ekonomiskiem grupējumiem lojāli dienestu cilvēki noklausījās un pēc tam nopludināja viņas telefonsarunas," atgādina žurnālisti, kuri nu strādā TV3 paspārnē.

Raidījuma "Nekā personīga" veidotāji uzsver, ka zina, kā tas viss notiek, tāpēc nedrīkst pieļaut, ka vēsture atkārtojas.

"Nereti izskan, ka komercmedijiem ir izdevīgi vāji sabiedriskie mediji. Mēs uzskatām, ka profesionāla un godīga konkrurence ceļ kopējo žurnālistiskas kvalitāti. Un laba žurnālistika ir īpaši nepieciešama tādai jaunajai demokrātijai, kāda joprojām ir Latvija.

Pēc vēlēšanām daudzi priecājās, ka politikā ieplūst jaunas asinis. Kas vienmēr ir labi. Bet, ja šajā situācijā jaunie tiesiskuma un vārda brīvības garanti Saeimā un Valdībā noskatīsies kā asinis tiek nolaistas sabiedriskajam medijam, tas būs noziegums," vēsta "Nekā personīga" žurnālisti.

Viņi mudina mediju uzraugiem labot savu kļūdu un atcelt konkursa rezultātus LTV vadības amatiem.

"Viena no būtiskam neatkarīgas Latvijas pamatvērtībām ir nevis saplosīti un politiķu kontrolēti, bet neatkarīgi un spēcīgi mediji," uzsver TV3 žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!