Foto: LETA

Ordeņu kapituls šonedēļ nolēmis piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni Igaunijas prezidentei Kersti Kaljulaidai, viņas dzīvesbiedram Georgi Renē Maksimovskim, parlamenta priekšsēdētājam, premjerministram, vairākiem ministriem, kā arī vairākiem padomniekiem un departamentu vadītājiem, liecina trešdien publicētais paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Latvijas augstākos apbalvojumus izlemts pasniegt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Ivetas Vējones valsts vizītes laikā Igaunijā.

Kapituls nolēmis piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa I šķiru un ordeņa ķēdi un iecelt par ordeņa lielkrusta komandieri Kaljulaidu, piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa I šķiru un iecelt par ordeņa lielkrusta komandieri prezidentes dzīvesbiedru Maksimovski, piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiru un iecelt par ordeņa lielvirsniekiem Igaunijas ārlietu ministru Svenu Mikseru, Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Hennu Pelluāsu, Iaunijas premjerministru Jiri Ratasu, kā arī prezidenta kancelejas direktoru Tītu Rīzalo, Ekonomikas un infrastruktūras ministri Kadri Simsoni.

Nolemts piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru un iecelt par ordeņa komandieri Igaunijas Ārlietu ministrijas (ĀM) Valsts protokola vadītāju Lauri Bambusu, prezidentes drošības politikas padomnieku Pēteru Kuimetu, prezidentes ārlietu padomnieku Lauri Kūzingu.

Savukārt Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru un iecelt par ordeņa virsnieku nolemts Igaunijas prezidenta kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāju Kaidi Aheru, prezidenta kancelejas Protokola departamenta vadītāju Rīnu Āsmu, prezidenta kancelejas Iekšējo jautājumu un valsts apbalvojumu departamenta vadītāju Erki Holmbergu, prezidenta kancelejas Ārlietu departamenta vadītāju Kristelu Leuku, prezidenta kancelejas sabiedrisko attiecību padomnieku Tāvi Linnamei, ĀM Eiropas departamenta Ziemeļeiropas un Centrāleiropas valstu un reģionālās sadarbības nodaļas vadītāju Katrinu Sibuli un prezidentes ekonomikas padomnieku Heido Vitsuru.

Kapituls nolēmis piešķirt Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru un iecelt par ordeņa kavalieri Igaunijas ĀM Eiropas departamenta vecāko referenti Līsi Lepiku un ĀM Valsts protokola padomnieci Anneli Sobu.

Triju Zvaigžņu ordenis ir visaugstākais valsts apbalvojums. Tas nodibināts 1924. gadā par piemiņu Latvijas valsts tapšanai un atjaunots 1994. gadā.

Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvo par sevišķiem nopelniem Tēvijas labā. Nopelni Tēvijas labā, par kuriem Triju Zvaigžņu ordeni piešķir, var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, sporta vai saimnieciskajā darbā.

Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība, gan īpaši nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā vai valsts tālākas nostiprināšanas laikā.

Savukārt Viestura ordeni, ko piešķir par sevišķiem militāriem nopelniem, sevišķiem nopelniem nacionālās pretošanās kustībā un valsts neatkarības aizstāvēšanā, valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā un nostiprināšanā, valsts bruņoto spēku veidošanā, nolemts piešķirt vairākām Igaunijas policijas un robežsardzes amatpersonām, kā arī prezidentes adjutantiem.

Nolemts piešķirt Viestura ordeņa IV šķiru un iecelt par ordeņa virsnieku Igaunijas Policijas un robežsardzes Galvenās kriminālpolicijas Personu aizsardzības biroja vadošo kriminālizmeklētāju, policijas pulkvežleitnantu Prītu Altmei, Igaunijas prezidentes adjutantu, majoru Tanelu Tarlapu un Igaunijas vecāko adjutantu, pulkvežleitnantu Reinu Vābelu, bet Viestura ordeņa V šķira piešķirta un par ordeņa kavalieri iecelts Igaunijas Policijas un robežsardzes Galvenās kriminālpolicijas Personu aizsardzības biroja Prezidenta drošības dienesta vadītājs, policijas kapteinis Prīts Tiks.

Ordeņu kapituls arī nolēmis piešķirt Atzinības krusta II šķiru un iecelt par ordeņa lielvirsnieku Igaunijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Arti Hilpusu, komponistu Arvo Pērtu, savukārt piešķirt Atzinības krusta III šķiru un iecelt par ordeņa komandieri nolemts Tartu Universitātes rektoru, akadēmiķi Tomasu Aseru, diriģentu Tenu Kaljusti, Igaunijas Nacionālā muzeja direktoru Alaru Karisu, Tartu pilsētas mēru Urmasu Klāsu.

Nolemts piešķirt Atzinības krusta IV šķiru un iecelt par ordeņa virsnieku Tartu Universitātes profesoru, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli Karlu Pajuzalu, piešķirt Atzinības krusta V šķiru un iecelt par ordeņa kavalieri žurnālistu
Ragnaru Kondu, dzejnieku un tulkotāju Margusu Konnulu, valodnieku un tulkotāju, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli Lembitu Vabu, kā arī dzejnieci un tulkotāju
Liviju Vītolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!