Foto: DELFI Aculiecinieks
Kopš aprīļa sākuma Baltezera ciemata iedzīvotājiem vairs nav brīvi pieejamas trīs publiskas ielas ezera krastā, kur tās ar žogu un zīmēm apjozis "Zvaigznīšu" zemes gabala īpašnieks, portālu "Delfi" informē iedzīvotāji.

Daļa īpašnieku, kuru nami atrodas līdzās "Zvaigznīšu" zemes gabalam, vairs nevar piebraukt un izbraukt no saviem īpašumiem, nepārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus. Ielas ne tikai caurjoztas ar žogiem, bet arī noslēgtas ar ceļa zīmēm "Braukt aizliegts". Turklāt atsevišķās ielās satiksme iespējama vairs tikai vienā virzienā.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja viens no ciemata iedzīvotājiem Tomass Rubulis, kamēr pašvaldība nebija pārorganizējusi kustību un netika uzslieti žogi, iedzīvotāji varēja brīvi pārvietoties un šķērsot trīs ielas ciematā – Kursas, Piekrastes un Zvirgzdu ielas.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Ja zemes īpašnieks uzsāk apbūvi, tad vispirms ir jāsakārto infrastruktūra, nevis jābūvē žogs. Tā tomēr ir būvniecība, kas ir jāsaskaņo ar pašvaldību, jāiegūst būvatļauja," klāsta Rubulis, kurš pārliecināts, ka patlaban domē radies maldīgs priekšstats, ka iedzīvotājiem noslēdzot trīs publiskas ielas, viss ir kārtībā.

Pašvaldībai nosūtīts iedzīvotāju iesniegums ar prasību ielas atkal atvērt. Iedzīvotāji uzstāj uz to, lai dome ievēro Zemes pārvaldības likumu un likumu "Par autoceļiem", pretējā gadījumā strīdu sola risināt tiesā.

Tāpat iedzīvotāji vērsušies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar lūgumu palīdzēt risināt radušos situāciju.

"Mēs iepriekš visos teritorijas plānojumos panācām, ka tiek noteikts publiskas ielas statuss. Nav saprotams, kāpēc pašvaldība šajā vēsturiskā ciematā pie Lielā Baltezera pēkšņi nostājusies zemesgabala īpašnieku pusē, ar kuriem jau vairāk nekā piecus gadus ilgst tiesvedība par blakus applūstošās teritorijas nelikumīgu uzbēršanu," neizpratnē ir Rubulis.

Portāls "Delfi" lūdza situāciju skaidrot arī Garkalnes pašvaldībai, aicinot atbildēt uz jautājumu, vai zemes īpašnieks, uzliekot žogus un zīmes, rīkojas saskaņā ar pašvaldības lēmumu un kā pašvaldība grasās risināt situāciju – gādāt par Baltezera ciemata iedzīvotājiem, kuri tur mitinās jau desmitiem gadu.

Atbildes uz šiem jautājumiem portāls rakstiskā veidā līdz šim nav saņēmis. Taču Garkalnes novada sabiedrisko attiecību speciālists Mārcis Bauze-Krastiņš domes komentāru sagatavojis video formātā.

"Youtube" kanālā skatāmajā video Būvvaldes vadītājs Jānis Dambis klāsta, ka "Aizsargjoslu likums liedz būvēt žogu tauvas joslā. Tauvas josla Lielajam Baltezeram noteikta 10 metru platumā. Šeit mēs varam redzēt, ka, visdrīzāk, tauvas josla nav aizsprostota, jo 10 metri ir pietiekoši īss gabaliņš un ūdeni pašreiz vēl no šejienes caur meldriem vēl neredzam."

Dambis arī atsaucas uz Zvejniecības likumu un ka tajā paredzēts – tauvas josla domāta, lai pa to brīvi var pārvietoties kājāmgājēji. "Šeit mēs redzam, ka te nav pazīmes par to, ka mēs nevarētu pārvietoties brīvi," video teic Dambis.

"Domstarpības starp zemes īpašnieku un iedzīvotājiem rodas no tā, ka zemes īpašniekam ir pietiekami liels gruntsgabals, kurš piekļaujas vairākām ielām. Nākotnē plānojam, ja izdotos, tad ielas savienot, ielu infrastruktūru uztaisīt monolītāku, bet dotajā brīdī žogu būvēt pa gruntsgabala robežu mūsu apbūves noteikumi atļauj," video saka Dambis.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!