Foto: F64
Par Egilu Levitu kā Valsts prezidentu ir gatavas balsot vairākas koalīcijas partijas – "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība, Jaunā konservatīvā partija, savukārt, cik daudz jāvārdu Levits iegūs no partijas "KPV LV", nav skaidrs. Portāls "Delfi" vērsās pie "KPV LV" deputātiem, lai noskaidrotu, cik liels atbalsts Levita kandidatūrai ir frakcijā.

Pirmdienas pēcpusdienā koalīcijas partijas sadarbības sanāksmē vienojušās par kopīgu atbalstu Eiropas Savienības Tiesas tiesnesim Egilam Levitam Valsts prezidenta amatā. Kandidatūra Valsts prezidenta amatam Saeimas prezidijā koalīcijai būs jāiesniedz maija sākumā. Visticamāk, opozīcijas partijas līdz maija sākumam nāks klajā ar savu redzējumu par labākajiem augstā amata kandidātiem. Iespējams, arī atsevišķi "KPV LV" deputāti virzīs savu kandidātu vai kandidātus.

Iepriekš "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Artuss Kaimiņš atklāja, ka partija nevirza savu kandidātu. "Mēs sapratām, ka mēs nevirzām savu kandidātu, jo tas varētu kaut kādā veidā saskaldīt vēlēšanu procesu, iespējams, nepareizā gultnē," atzīmēja deputāts, kurš pats solījis atbalstīt Levita kandidatūru.

Sarunā ar portālu "Delfi" Kaimiņš uzsvēra, ka tauta ir ievēlējusi savus priekšstāvjus un viņš nevar dot savā frakcijā komandas, kā balsot. Viņiem pašiem ir galva uz pleciem un veselais saprāts, norādīja deputāts.

Par Levitu

Bez Kaimiņa jāvārdu Levitam jau solījuši parlamentārieši Ivars Puga, Aivars Geidāns un Aldis Blumbergs. Deputāti apstiprināja, ka plāno balsot par Levitu. Ar frakcijas priekšsēdētāju Ati Zakatistovu portālam "Delfi" neizdevās sazināties, taču Kaimiņš apliecināja, ka arī Zakatistovs plāno atbalstīt Levita kandidatūru.

Arī Saeimas deputāte, labklājības ministre Ramona Petraviča iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka balsos par Levita kandidatūru Valsts prezidenta amatam. Politiķe uzskata Levitu par cienīgu ieņemt prezidenta amatu arī pieredzes dēļ.

Pārdomu process un alkas pēc konkurences

Vairākums "KPV LV" deputātu vēl raudzīs, kā situācija attīstīsies un savu izvēli izdarīs, kad būs zināmi visi kandidāti Valsts prezidenta amatam.

Deputāte Iveta Benhena-Bekēna, kura nereti tiek dēvēta par "KPV LV" iekšējo opozicionāri, portālam "Delfi" norādīja, kad būs visi kandidāti zināmi, tad viņa arī sniegs savu vērtējumu. Steigties notikumiem pa priekšu nebūtu atbildīga pieeja. Vaicāta, vai plāno izvirzīt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, deputāte sacīja, ka to nav plānojusi.

Savukārt Kaspars Ģirģens vēlas redzēt konkurenci, tāpēc gaidīs, kad tiks pieteikts vēl kāds kandidāts, "lai iedzīvotāji publiski varētu redzēt, cik tad ir labs šis kandidāts – Levits vai kāds cits, ja tāds būs". Tad arī deputāts izdarīs savu izvēli. Ģirģens vēl neplāno virzīt kādu kandidātu Valsts prezidenta amatam, taču viņš vēl apspriedīsies ar partijas biedriem.

Arī par partijas iekšējo opozicionāru dēvētais Didzis Šmits cer, ka uz augsto amatu būs konkurence. Vaicāts, vai pats negrasās kādu virzīt uz augsto amatu, Šmits atbildēja, ka idejas par kandidātiem ir, taču atgādināja, ka personai arī jāpiekrīt tikt virzītai.

"Galvenais, lai ir diskusija, jo par nopelniem nedod prezidenta amatu, bet ordeņus dod," pauda Šmits. Viņš gribētu dzirdēt Levita nākotnes vīziju. Gadījumā, ja uz augsto amatu kandidēs tikai Levits vai Levits un Vējonis, Šmits ar kolēģiem būtu gatavs virzīt vēl kādu kandidātu uz Valsts prezidenta amatu.

Parlamentārietei Janīnai Kursītei pagaidām nav nekāda viedokļa par Levitu kā prezidentu, jo viņa neesot piedalījusies frakcijas sēdē, kurā politiķi uzklausīja Levitu. Viņa sekos līdzi tam, kā Levits uzrunās tautu. "Ja es tiešām dzirdēšu, redzēšu personīgi tuvāk kādā tikšanās reizē Levita kungu, tad es zināšu precīzi [kā balsot]," pauda Kursīte. Pagaidām deputāte neplāno virzīt kādu savu kandidātu augstajam amatam.

Deputāti Ēriks Pucens un Jānis Vitenbergs savu izvēli izdarīs tad, kad būs zināmi visi Valsts prezidenta amata kandidāti. Nedz Pucens, nedz Vitenbergs neplāno izvirzīt kādu kandidātu.

Meklēs citu

Deputāte Ieva Krapāne balsos "pret" Levitu. Krapāne uzsvēra, ka vēlētāji, kuri viņu ievēlēja, ir pret Levitu, līdz ar to viņa "nevar iet pret savu vēlētāju". "Tas nav vienpersonisks lēmums," viņa sacīja.

Krapāne pieļāva, ka ar domubiedriem no partijas varētu izvirzīt citu kandidātu uz augsto amatu. Uz Valsts prezidenta amatu varētu izvirzīt kādu no kandidātiem, kurus iepriekš "KPV LV" frakcija uzklausīja, proti, tiesībsargu Juri Jansonu vai stomatoloģi Alēnu Butkēviču.

Levita kandidatūru neatbalstīs arī par iekšējo opozicionāri dēvētā Karina Sprūde. Deputāte skaidroja, ka pagaidām neplāno virzīt citu kandidātu, taču viņa neizslēdz iespēju, tā tiks darīts.

Savukārt partijas iekšējā oponente Linda Liepiņa pauda, ka šobrīd domā neatbalstīt Levita kandidatūru. Gala lēmumu gan Liepiņa nav pieņēmusi. Viņa uzsvēra, ka frakcijā nav pieņemts lēmums par atbalstu Levitam, "KPV LV" frakcijā vairākuma atbalsts bijis pavisam citam kandidātam. "Diezgan liels sašutums ir frakcijas biedru rindās [par Kaimiņa paziņojumu]," atzina deputāte. Liepiņa neizslēdz iespēju, ka varētu virzīt Jansona vai Butkēvičas, vai kāda cita kandidatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!