Foto: LETA
Publiskos arī bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentūras uzskaites papildu kartotēku un citus dokumentus, paredz Saeimas galīgajā lasījumā atbalstu guvušie grozījumi likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu".

Grozījumi bija nepieciešami, lai nodrošinātu likumīgu pamatu pilnīgai Latvijas Nacionālā arhīva rīcībā esošo VDK informatoru kartotēku publiskošanai.

Kopš spēkā esošā likuma redakcijas izstrādāšanas pērnā gada oktobrī "ir atklātas dokumentu grupas, kas ir līdzvērtīgas citām, ar likumdevēja gribu publicētām dokumentu grupām – VDK aģentūras statistiskai un alfabētiskai kartotēkai, bet nav minētas likumā kā tādā pat kārtībā publiskojams dokumentu kopums". Tā skaidrots likuma grozījumu anotācijā. Grozījumus izskatīšanai Saeimā iepriekš virzīja koalīcijas politiķi.

Grozījumi paredz, ka līdztekus jau publiskotajiem VDK dokumentiem tiks publiskos arī VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēka un no VDK aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās VDK aģentu, rezidentu, kā arī tikšanās un konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes.

Attiecīgie dokumenti, kā arī citi LPSR VDK dokumenti un netieši ar VDK saistīti dokumenti būs jādigitalizē un jāpublicē Latvijas Nacionālā arhīva tīmekļvietnē, iepriekš skaidroja Saeimas Preses dienestā.

Grozījumi arī paredz, ka dokumenti būs publiski pieejami bez ierobežojumiem, ja tie ne tikai nesatur informāciju par cietušajiem vai trešajām personām, kā noteikts pašlaik, bet arī par VDK darbinieku, informatoru un ar VDK darbību saistīto amatpersonu veselības stāvokli, seksuālo orientāciju un dzimumdzīvi.

Izmaiņas stāsies spēkā 2019. gada 1. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!