Foto: LETA

Nākamnedēļ Rīgā ieradīsies ASV Valsts kases sekretāra vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos Maršals Bilingslijs.

Patlaban zināms, ka 16. maijā ar Bilingsliju tiksies Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Puses tiksies pulksten 10.15, bet pēc tam plānots preses brīfings.

Iepriekš Bilingslijs Latviju apmeklēja pagājušā gada jūnijā un tikās ar valsts amatpersonām. Pērn pēc tikšanās ar Bilingsliju toreizējā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sacīja, ka ASV amatpersona Latvijā ieradies pēkšņā vizītē, lai uzklausītu virzību jautājumā par "ABLV Bank" likvidāciju un to, kā norit finanšu sektora sakārtošana.

Pērnā gada jūnijā ASV vēstniecībā Latvijā informēja, ka Bilingslija ieskatā, Latvijai jāpaātrina juridisko un politikas reformu centieni, lai stiprinātu finanšu sektora starptautisko reputāciju. Pēc ASV vēstniecības sniegtās informācijas, Bilingslijs uzsvēris, ka Latvijas pozitīvai ilgtermiņa attīstībai nepieciešams spēcīgs un labi uzraudzīts finanšu sektors.

Savukārt šā gada aprīlī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) ASV tikās ar Bilingsliju un guva pārliecību, ka ASV Valsts kase atzinīgi vērtē valdības paveikto finanšu sektora sakārtošanā.

Reirs informēja Bilingsliju, ka valdība turpina darbu pie finanšu sektora sakārtošanas, lai stiprinātu tā spēju novērst noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, kā arī sasniegtu pilnu atbilstību starptautiskajiem standartiem šajā jomā.

"Valdības īstenotās reformas mērķis ir stiprināt finanšu sektora regulatoru un tā spējas cīnīties pret finanšu noziegumiem, kā arī koordināciju ar partneriem efektīva rezultāta sasniegšanai. Latvijas finanšu nozari veidojošo institūciju kopīgais mērķis ir izveidot un garantēt stabilu un drošu finanšu sektoru un panākt, ka Latvijas nelegālo līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēma ir viena no visefektīvākajām Eiropā," tikšanās laikā norādīja finanšu ministrs.

Viņš apliecināja, ka Latvijas valdība un finanšu sektors ir apņēmības pilni veikt nepieciešamās reformas Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendāciju ieviešanai, nodrošinot Latvijas finanšu sektora stabilitāti un līdz ar to – veicinot Latvijas tautsaimniecības izaugsmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!