Foto: LETA
Valsts drošības dienesta (VDD) rīcībā nav informācijas par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem saistībā ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām vai gatavošanos šādām darbībām, portālu "Delfi" informēja VDD.

Tāpat VDD patlaban nav informācijas arī par tiešiem un sistemātiskiem ārvalstu centieniem ietekmēt EP vēlēšanu norisi Latvijā.

Vienlaikus VDD sācis un turpina informācijas pārbaudi saistībā ar nesaņemtajiem EP vēlēšanu paziņojumiem.

VDD atgādina, ka brīvu un demokrātisku vēlēšanu norises nodrošināšana ir viena no tā darba prioritātēm. Vadoties no šajā jomā uzkrātās pieredzes, dienests jau šobrīd intensīvā režīmā veic darbu, lai savlaicīgi identificētu un novērstu iespējamos riskus brīvu un demokrātisku EP vēlēšanu norisei Latvijā, uzsver specdienests. VDD kā pretizlūkošanas un iekšējās drošības dienesta kompetence aptver kā ārvalstu radītu, tā iekšēju apdraudējumu identificēšanu un mazināšanu.

Par apzinātu prettiesisku kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai, paredzēta kriminālatbildība. Par nelikumīgu atzīstama rīcība, ja kavēšana brīvi realizēt tiesības vēlēt notikusi, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Tāpat Krimināllikumā noteikta atbildība par apzinātu balsu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

VDD aicina Latvijas iedzīvotājus informēt dienestu pa tālruni 67208964 vai e-pastu dd@vdd.gov.lv jebkurā diennakts laikā par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par viņas balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

Tāpat iedzīvotāji aicināti informēt drošības dienestu arī par citiem gadījumiem, kad pastāv aizdomas par pretlikumīgām darbībām saistībā ar vēlēšanu norisi, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam. Personām, kurām ir šāda veida informācija, vēlams iespēju robežās fiksēt pēc iespējas precīzākas pārkāpumu detaļas, veikt iespējamo pārkāpumu foto, video vai audio fiksēšanu. VDD garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Savukārt priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un konkrētās pašvaldības policija. Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, aicinām vērsties Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā. Šādu informāciju nodot ir iespējams, zvanot pa tālruni 110.

Aģitācija ir aizliegta ne tikai pašā vēlēšanu dienā, bet arī dienu pirms vēlēšanām.

Gadījumos, ja ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, par to jāziņo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Ar KNAB šajos jautājumos iespējams sazināties pa tālruni 67356161. Tāpat var izmantot arī mobilo lietotni "Ziņo KNAB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!