Foto: F64

Ne pilsētas mērs, ne viņa vietnieki turpmāk nebūs kapitāldaļu turētāja pārstāvji Daugavpils pašvaldības uzņēmumos, šonedēļ preses konferencē paziņoja pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S).

Par SIA "Daugavpils ūdens" kapitāldaļu turētāja pārstāvi domes priekšsēdētāja vietā jau iecelts pašvaldības izpilddirektors Igors Aleksejevs. Pēc Elksniņa teiktā, lēmums pieņemts, lai uzņēmuma kreditori varētu būt pārliecināti, ka kapitālsabiedrības finanšu plūsmu un stabilitāti neietekmētu politiskās peripetijas, turklāt izmaiņas palīdzēšot nodrošināt arī lēmumu caurspīdīgumu uzņēmumā. Mērs atgādināja, ka jau kopš janvāra "Daugavpils ūdenī" norisinās dažādas reformas, nomainīta uzņēmuma vadība, darbu zaudējuši "politiski ieceltie" darbinieki.

Taču pārmaiņas paredzētas arī citās kapitālsabiedrībās, lai izvairītos no "politiskās turbulences". Iespējams, kapitāldaļu turētāja pārstāvji tiks iecelti arī no Kapitālsabiedrību pārraudzības nodaļas.

Elksniņš atgādināja, ka Saeima atbalstījusi Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma grozījumus, kas paredz, ka par pašvaldības uzņēmuma valdes vai padomes locekli nevarēs ievēlēt personu, kas pēdējo divu gadu laikā ir bijusi politiskās partijas amatpersona. Saskaņā ar likuma grozījumiem, paredzēts izveidot padomes lielajos pašvaldības uzņēmumos - AS "Daugavpils satiksme" un SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca".

Jau vēstīts, ka Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, precizējot valdes un padomes izveides un darbības kārtība, tostarp locekļu ievēlēšana.

Parlaments atbalstīja izmaiņas kapitālsabiedrību valdes vai padomes locekļu kandidātu izvirzīšanā. Par kandidātu nedrīkstēs izvirzīt personu, kura ir vai pēdējos divus gadus pirms pieteikuma iesniegšanas gala termiņa ir bijusi politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona. Tāpat valdē vai padomē nevarēs izvirzīt personu, par kuru ir pasludināts maksātnespējas process, kā arī plānots noteikt, ka kapitālsabiedrību padomes locekļiem netiks izmaksātas prēmijas.

Likuma grozījumi paredz padomes izveidi noteikt kā obligātu lielās kapitālsabiedrībās un akciju sabiedrībās. Tāpat likumprojekts papildina padomes funkcijas, nosakot, ka tai būs ne vien jāizstrādā vidēja termiņa darbības stratēģija, bet arī jāuzrauga tās īstenošana.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!