Foto: F64
Pirmās svētceļnieku grupas no Liepājas un Rīgas sākušas ceļu uz Aglonu, lai augusta vidū piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos, liecina publiski pieejamā informācija.

Latvijā vistālāko ceļu uz Aglonu jau tradicionāli mēro svētceļnieki no Liepājas – šogad viņi ceļu uzsākuši jau 27. jūlijā, un svētību svētceļotājiem tālajā ceļā uz Aglonu deva diecēzes bīskaps Viktors Stulpins kopā ar priesteri Ediju Sileviču, vēsta portāls "liepajniekiem.lv".

Savukārt ceturtdien, 1. augustā, ceļu uz Aglonu sāk apvienotā Rīgas Kristus Karaļa un Jēkaba katedrāles svētceļnieku grupa. Paredzēts, ka svētceļotāji no Rīgas Aglonu sasniegs 13. augustā.

Aglonā Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku svinības sāksies jau svētdien, 11. augustā, kas būs slimniekiem veltīta diena. 12. augusts būs ģimenēm veltīta diena, 13. augustā paredzētas svētajam Meinardam veltītas svinības, bet 14. augusta vakarā sāksies lielās svinības – jau tradicionāli pēc svētās mises paredzēts Tautas krusta ceļš. Galvenā svētku mise paredzēta 15. augustā pulksten 12. Vairāk par svētku norisi iespējams uzzināt šeit.

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas no Latvijas un citām valstīm. Svētku galvenajā dievkalpojumā 15. augustā tradicionāli piedalās arī augstākās valsts amatpersonas.

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki ir vissenākie Jaunavai Marijai veltītie svētki. Austrumu baznīcā šos svētkus svinēja jau ap 450. gadu, bet Francijā tie tika svinēti jau 6.gadsimtā. Latvijas teritorijā šo tradīciju aizsāka dominikāņu mūku ordenis, kas 1700. gadā uzbūvēja tagadējās Aglonas bazilikas priekšteci – koka dievnamu – un sāka īpašā veidā godināt dievmāti.

Aglonas bazilika jau sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām svētvietām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Aglonā pulcējas garīgā ceļa meklējumos esoši cilvēki no daudzām pasaules valstīm.

Šie svētki katru gadu pulcē tūkstošiem katoļu un citu konfesiju ticīgo. Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki atzīti par valsts nozīmes pasākumu, kam tiek piešķirti līdzekļi arī no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!